Крадци избират жертви по фейсбук

Крими

11-08-2015, 07:41

Снимка:

©МirFactov

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Българинът много обича да се хвали и да се показва. Отива на курорт, снима се и веднага качва във фейсбук

Млада двойка от София си оправя багажа. Слага в куфарите леки дрешки и бански и товари багажа в колата. След няколко часа път вече е на морето. Разтоварва и отива на плаж. Още със стъпването на брега си прави селфи и пише във фейсбук "Друго си е на морето". Точно това чакат крадците, които следят профилите на двамата. Така те вече знаят, че набелязаният от тях апартамент е празен и спокойно може да го оберат, разказат полицаи от сектор "Кражби" в СДВР.

"Основният проблем на българина е, че много обича да се хвали и да се показва. Отива на курорт, снима се и веднага качва във фейсбук. Вместо да парадира на секундата, е много по-добре човек да изчака да се върне от почивката си и тогава да качи снимките в интернет", съветва полицай.

Много често в социалните мрежи се допускала и друга грешка. Хората си качвали детайлни снимки на апартаментите и така улеснявали крадците. Те вече предварително знаели кое къде стои и не губели време да тарашат. Млади момичета пък обичали да показват бижутата си във фейсбук. Често си качвали и снимки с пари. "Крадецът вижда това парадиране и решава да действа.

Друг начин, който използват бандитите, за да разберат дали даден апартамент е празен, е да видят дали собствениците си вземат пощата. Ако сметките се натрупват, значи обитателя го няма. Стара хитрина на обирджиите е и да поставят хартийка или боклук до входната врата на апартамента. Следят също и дали собственикът на жилището включва осветлението вечер.

Кражбите се извършват обикновено от двама души. Единият стои извън апартамента, за да предупреди авера си в случай на засечка. Другият тараши жилището. Обикновено обирът продължава не повече от минута, като крадецът търси пари и златни накити.

"Избягва се техника, защото е трудна за изнасяне", казват криминалисти. Другата причина е, че по нея остават специфични белези като драскотини. Напоследък обаче се наблюдавал бум в кражбите на телевизори. Една сигурна брава може и да затрудни крадците, но със специалните си метални заготовки те вече успяват да отключат почти всяка за секунди, твърдят спецове.

През лятото влизат в домове, докато собствениците спят

За да се защити от кражба, докато е на почивка, човек може да вземе някои мерки. "Може да помоли някой комшия да му прибира пощата и да включва осветлението и телевизира за няколко часа вечер", съветва полицай. Той добавя, че не е нужно да даваме ключа си на някого. Вместо това може да си купим евтин контакт с дистанционно управление. Така с едно натискане на бутона съседът може да включи телевизора и осветлението в дома ни, без да влиза в него. Подобен контакт струва 5-6 лв. и може да спаси човек от големи беди.

Много малко от кражбите стават, докато хората са в апартамента. В летните жеги обаче някои апаши не устоявали на изкушението, когато виждали отворен прозорец на ниските етажи. Такъв тип кражби обаче са рискови, защото се случвало апашът да събуди собствениците и да отнесе пердах.

Като цяло кражбите в София намаляват драстично в летния сезон. Обирджиите вече не действат на групи, категорични са в СДВР. За всяка акция се подготвя отделен екип. "Престъпниците вече са многопрофилни. Днес извършват кражба, утре измама, вдругиден грабеж", твърдят полицаите.

Любими места за удар са фирмените офиси

В много от тях собствениците държат сейф със заплатите, което се знае от всички работещи в офиса. Редовно обаче се случвало, след като бъдат обрани, собствениците да излъжат за това колко пари е имало в касата. "Идва при нас шефът и ни казва, че в сейфа е имало 1000 лв., а ние имаме информация, че са били много повече", разказват криминалисти. Вероятната причина за лъжата е, че бизнесмените ги е страх да не привличат интереса на компетентните органи към произхода на средствата.

Жертвите често прибягвали до лъжа и когато става въпрос за кражба от колата. Заради застраховката казват, че автомобилът е бил заключен, а когато хванем крадеца, той си признава, че не само вратата е била отключена, но и прозорецът е бил отворен", припомнят си полицаите.

С усмивка те разказват как жена твърдяла, че в чантата ѝ имало таблет и 200 долара. При залавянето си обаче бандитът бил категоричен, че в чантата имало не пари, а кокаин. Била си "сметнала цената на дрогата".

Друг апаш пък видял по телевизията запис как обира златен ланец от ателие за бижута. От страх отишъл да се предаде в полицията, но объркал якетата и дошъл с такова, в което имало 16 пликчета марихуана.

Бум в задигането на телевизори

Кражбите на телевизори значително са се увеличили в последно време, сочат данните на столичната полиция. "Явно пазарът е гладен за такава техника", коментират криминалисти. Според тях този тип техника обикновено се задига от вилните зони в покрайнините на София. Оттам се краде и селскостопанска техника. В центъра пък апашите свивали злато и пари.