Търсят български паспорти за джихад туризъм

Крими

11-08-2015, 07:16

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кабинетът брои рисковете в нова стратегия срещу терора

Глобална мрежа за фалшификати обслужва огромния бежански поток, идващ от военните зони в Близкия Изток и Африка. Според последния доклад на европейската гранична агенция "Фронтекс" 30% от сирийците, хванати с ментета, са представили български паспорти. Преди няколко дни Турция екстрадира група лица, заподозрени за тероризъм и бе посочено, че сред тях има и двама българи. След проверка на българското МВнР стана ясно, че те са били с фалшиви български паспорти. Миналата година в Йемен местните власти пък твърдяха, че има българин, който е член на Ал Кайда на Арабския полуостров (АКАП). Оказа се мароканец с фалшив български паспорт.

България по общо мнение е транзитна страна за отиващите на "джихад-туризъм" в Сирия и Ирак европейци Според различни оценки на спецслужбите 6-7 хиляди граждани от Западна Европа се бият в редиците на ИДИЛ и Фронта "Ал Нусра" (сирийският клон на "Ал Кайда").

"Вижда се, че е изключително слаба координацията между европейските държави по отношение на преминаващия поток джихадисти. Преди месец излезе доклад на британски аналитичен център, в който се твърди, че британските служби не дават информация на източноевропейските си колеги, защото се опасяват от изтичане на информация, каза арабистът проф. Владимир Чуков.

Вчера правителството прие и проект на Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма, изготвена от междуведомствена група под ръководството на вицепремиера Румяна Бъчварова. "Макар че българското общество не приема под никаква форма екстремистки идеологии и твърдо се противопоставя на всякакви форми на тероризъм, вероятността отделни членове на това общество, или чужди граждани, пребиваващи на територията на България, да станат съпричастни към подготовка и осъществяване на терористична дейност, не може да бъде изключена", е записано в документа.

Поставена е задача да бъдат изградени както сред държавните институции, така и сред гражданското общество, трайни знания и умения за установяване и противодействие на методите, пропагандата и съпътстващите ги условия, включително и условия на живот, които превръщат обикновения човек в терорист. В стратегията са са посочени и конкретните рискове: наличието на голям брой европейски чуждестранни бойци в Сирия и Ирак и тяхното транзитно преминаване, вълните нелегални мигранти и голямата вероятност чрез този поток на наша територия да проникнат радикализирани и терористични елементи; обучението на наши граждани в чужди религиозни образователни центрове, където се проповядва екстремистка идеология.