Холандия плаща на наши студенти

Парите

07-08-2015, 08:19

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Те могат да бъдат опростени при определени условия

Четири вида заеми за български студенти ще отпуска Холандия от тази учебна година. Три от тях се дават, само ако студентът работи 56 часа на месец. Те могат да бъдат опростени при определени условия, което на практика ги превръща в подарък. Общият сбор от парите, които един студент може да получи на месец, е 1016 евро. Според консултантите от "Интеграл" сумата е напълно достатъчна за издръжката на един младеж там.

Първият кредит, който задължително се връща от студентите, е за таксата за обучение, която е 1950 евро на година. След завършването има гратисен период от две години, през които младежите не връщат пари. След това минималната вноска е по 45 евро на месец. Другите три заема се отпускат срещу представяне от студента на трудов договор за почасова работа.

Любопитното е, че може не студентът, а родителят да работи на територията на Холандия и кредитът отново ще бъде отпуснат. Първият от тези заеми се нарича базов и се дава за издръжката на студента. Младежът сам определя за каква сума кандидатства. Парите не се връщат, ако до 35 години младежът не достигне доход 16 000 евро на година. Съществува и така нареченият допълнителен грант, който се дава на студенти, чиито родители имат нисък доход. Ако те получават под 46 000 евро на година, младежите имат право да кандидатстват за него. Най-високата възможна сума е 370 евро месечно и се дава, ако двамата ти родители имат общ доход под 30 000 евро. Последният грант е за транспортни разходи и е около 140 евро на месец. Допълнителният и транспортният заем се опрощават на студента и се превръщат в подарък, ако завърши в следващите десет години.