Спартак - малко предистория или как се стигна до сблъсъците (видео)

Вижте какви доводи извадиха заинтересованите страни в дебатите по казуса

След месеци чакане казусът Спартак стигна до заседание на Общинския съвет на Варна, но така и не успя да излезе от омагьосания кръг. С много настояване, протести и дори писмо до премиера Бoйко Борисов феновете изискаха от местната власт да разгледа възможността базата на СК "Локомотив" да им бъде дадена за стопанисване безвъзмездно.

Какъв е самият казус - години наред Спартак 1918, който от самото си създаване след фалита на ПФК Спартак АД, не е припознат от феновете като автентичния син варненски клуб, "върти колело без верига". Отборът стигна до сегашното си плачевно положение защото няма финансиране, няма база, няма стадион, няма и фенове.

Единственият, от който се очакваше да издържа клуба при самото му създаване през 2010 година, бе фирма "Инжстрой", която стана собственик на всички имоти на варненския клуб. Това обаче така и не се случи, а клубът агонизира вече няколко години и дори прекрати участие в "Б" група в средата на миналия сезон именно поради липса на средства и организация.

Собственик на стадион "Спартак" е Спортен комплекс "Спартак" АД, в който акционери са фирма "Инжстрой" и Община Варна, като общината разполага с 34%. Така се стига до парадокса, Спартак 1918 да ползва клубния си стадион с договор за възмездено ползване, който дори е с клауза за прекратяване с едномесечно предизвестие.

Успоредно с това спортен комплекс "Спартак" АД е ползвател на базата на СК "Локомотив" по силата на договор с общината, който е изтекъл. Въпреки липсата на основание СК "Спартак" и до ден днешен продължава да стопанисва и прибира приходите от отдаването на базата на "Локомотив".

След всички тези проблеми се стигна до създаването на Сдружение "Бъдеще за Спартак Варна", което в последствие бе преименувано на ФК "Спартак Варна". Учредителите му са вече покойната легенда Живко Господинов, Атанас Атанасов - Орела, Илко Станчев, Траян Дянков, Людмил Горанов, Димитър Трендафилов и др. Именно този клуб феновете припознаха за свой и отдадоха пълната му подкрепа. Затова те поискаха от Общината да им бъде предоставена базата на "Локомотив", за да направят това, което в Спартак 1918 вече толкова години не се случва.

Междувременно бившият футболист и треньор на Спартак Варна Иван Петров, който водеше кампания срещу Спартак 1918 и многократно е заявявал публично, че този клуб е фалшив и създаден, "за да се прикрие едно престъпление", се оказа на чело на същия този "омразен" Спартак 1918.

Тук е моментът да припомним, че точно Петров поведе същите тези фенове, който днес нарече "Продажници, манипулатори и платени мишки" да нахлуят на терена по време на мач с Литекс за Купата на България преди два сезона, когато треньор в клуба бе Георги Иванов - Геша, за да демонстрира омразата си срещу Спартак 1918.

На днешното заседание на общинския съвет феновете и Иван Петров бяха от двете страни на барикадата. Така се стигна и до сблъсъците на сесия, които откровено бяха провокирани от Иван Петров. Той се обърна към феновете с думите - "Платени мишки", а това запали искрата на и без това недоволните привърженици и се стигна до намесата на полицията.

В крайна сметка спорната база на Локомотив не бе дадена на нито един от двата Спартака, но видимо доволни от гласуването на съветниците бяха Иван Петров и хората, работещи в Спартак 1918. Базата продължава да е без официален стопанин, а СК "Спартак" АД да трупа дивиденти от ползването й.

Вижте мелето преди гласуването ТУК!

Вижте и как в крайна сметка двата Спартака останаха без базата на СК Локомотив ТУК!

Вижте какви доводи извадиха заинтересованите страни в дебатите преди гласуването по казуса с двата отбора с името Спартак: