Варненското злато блести в Брюксел през октомври

Мисия Варна

06-08-2015, 15:04

Снимка:

РИМ-Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Правителството отпусна 30 000 лева за временната експозиция

Активно се работи по организацията на изложбата в Европейския парламент на Варненското златно съкровище. С осигуряването на държавна гаранция за експозицията правителството даде ход на необходимите процедури и подкрепи инициативата за популяризиране на уникалното ни историческо наследство в Брюксел. Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев по повод решението, с което Министерският съвет отпусна 30 000 лв. за временна експозиция от движими културни ценности в сградата на Европарламента.

Осигуряването на държавна гаранция е общоприета европейска практика. Експонатите от фонда на Регионалния исторически музей – Варна, които предстои да бъдат представени в Брюксел в периода от 12 до 16 октомври тази година, са част от Варненския халколитен некропол.

"Като варненец съм горд, че морската ни столица има изключително културно-историческо наследство, с което може да удиви света. Убеден съм, че изложбата в Европарламента е прекрасен шанс за реклама за страната ни в сърцето на Европа. Благодаря на премиера Бойко Борисов и на министъра на културата Вежди Рашидов, че подкрепиха каузата и лично се ангажираха с реализацията й", посочи Емил Радев, който е инициатор на експозицията и дейно участва в организирането й съвместно с Регионалния исторически музей.

Най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол ще блести цяла седмица в Европейския парламент. Изложбата ще бъде подредена във фоайето на третия етаж. Предвижда се за Брюксел да заминат ценните находки от двата най-богати гроба от некропола - 4 и 36.