Баба хвърли 18 800 лева в пликове през балкона

Крими

06-08-2015, 12:48

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Още две пенсионерки са измамени вчера

Три пенсионерки са измамени вчера. Възрастните жени са дали на телефонните измамници общо 22 800 лева.

Едната жертва е 84-годишна. Непознат й се обадил по телефона и казал, че дъщеря й е пострадала в автомобилна катастрофа и са необходоми 18800 лв. за лечението й. Възрастната жена е предала парите, като ги е сложила в пликове и ги е хвърлила през балкона на жилището си в " Чайка".

Другата измамена вчера е 78-годишна. Заблудили я, че синът й е катастрофирал и са необходими 2000 лв. за лечението му. Предала парите на непознат, отново пред блок в "Чайка". От полицията информират още, че 68-годишна жена е измамена, че близък роднина се нуждае от поставяне на ваксина на стойност 2000 лв. Парите са предала пред дома си в района на Централен пазар.
ОДМВР – Варна напомня, че:
- Потърпевшите са на такава възраст, че не могат да вникнат в случващото им се по телефона. За това, всички техни близки трябва да ги информират периодично, като постоянно да им напомнят да не се доверяват на лица от телефонни позвънявания, а да прекъснат връзката изключвайки телефона от розетката; Характерен момент, споделен от някои от потърпевшите е, че според тях са се обаждали на тел. 112. Установено е, че след първоначалното обаждане с искане за пари под някакъв предлог, извършителите на деянието не прекъсват линията на телефона, при което при опита на потърпевшия да подаде сигнал в полицията или на тел. 112, той всъщност говори отново с извършител, при което реално сигнал не е подаден, а възрастните хора се поддават на измамата. Да се обяснява на възрастните хора, че е много важно да се уверят, че телефонната връзка е прекъсната. Желателно е да позвънят на вратата на близък съсед и от неговият телефон да се опитат да позвънят на близък роднина или приятел, който да вземе инициативата в свои ръце.- В никакъв случай гражданите не трябва да назовават имената и личните си данни, на когото и да било по телефона;- При всички случаи, когато гражданин е станал жертва на телефонна измама трябва незабавно да се обърне към най близкото РУМВР. Това важи особено и за неуспешните опити за измами;- На възрастните хора трябва да бъде обяснено, че по телефона не биха могли да пострадат, ако затворят слушалката или в директният разговор с измамника изрекат, че това е измамна схема за която са чували по телевизията. Това обстоятелство ще накара мошеникът да се откаже и да позвъни на друг "абонат";- В допълнение хората трябва да са наясно и с друг особен факт в даването на пари на длъжностно лице от държавната администрация (държавни служители) най-общо се нарича подкуп, което от своя страна е престъпление от общ характер и се наказва съобразно действащото законодателство на Р България.