Деца правят кукли на международен фестивал в "Камчия"

Варна Лайф

05-08-2015, 14:08

Снимка:

"Радуга"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

"Магията на куклите" тази година акцентира върху екологията

Над 160 деца от България, Русия, Молдова и Украйна ще участват в ІV Международен фестивал "Магията на куклите", който се провежда под патронажа на Вицепрезидента на България Маргарита Попова, в Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" до Варна. Събитието, което е съвместен проект с Арт-къща "Куклите", тази година е посветено на опазването на природата. Лично Вицепрезидентът Маргарита Попова ще даде старт на детските творилници този петък – 7 август, от 16 ч.

По време на тридневния празник участниците в него ще имат възможност да научат какви са били куклите в древността и дори ще направят сами играчки от царевица, клонки, листа, метла, дърво, камъни, миди, пясък, кратунки, восък, цветя и стъкло. Една от най-интересните творилници ще е посветена на билковите феи, за които децата сами ще съберат материали. "Бобените" и "оризови принцеси" ще правят компания на "горските елфи" и на "пазителите на гората", родени от дървени лъжици. Темите на разнообразните ателиета са свързани със създаването на кукли от природни материали, а също и със "съживяването" на отпадъци и превръщането им в изкуство.

Чрез куклите от природни материали тази година поставяме акцент върху екологията – как децата да опазват природата, да се стремят да мислят природосъобразно и да бъдат камбанките, които известяват на възрастните да не посягат на майката Земя безотговорно и прибързано, а да мислят и за идващите след тях, коментира авторът на идеята за фестивала, известната журналистка и писателка Жени Костадинова. Тя и екипът й ще напътстват малките участници във форума сами да правят кукли от естествени материали, а също ще водят арт-дневник на изложбата. По време на фестивала всяко дете ще може да напише своя приказка на тема "Куклите и децата пазят чиста Земята" и да я пусне в "Кутията за приказки".

Специални гости на откриването ще са артистите от Варненския куклен театър, които ще представят постановката "Златната рибка" в киноконцертната зала на детски лагер "Радуга". Веднага след това започва още един празник – Фестивалът за детско творчество "Звездите на Камчия", който се провежда под знака на ЮНЕСКО. В него ще се представят най-талантливите участници в лагерната смяна на СОК "Камчия".

ІV Международен фестивал на куклите ще се провежда на открито - в невероятната възрожденска атмосфера на детския център "Хамбарите" в Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия", всеки ден от от 7 до 9 август, от 16.00 до 18.00 ч. Няма ограничения за възрастта на участниците.

Заявки за участие се приемат на e–mail: [email protected]
За допълнителна информация: Обществен център ДОЛ "Радуга", тел. 0893 44 01 44