Янко Лудия остава в ареста

Крими

04-08-2015, 12:58

Снимка:

Блиц

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лудия и Розата остават зад решетките след наркоакцията на Златни

Осъждан е десет пъти, сега е разследван е за наркоразпространение и изнудване

Варненският апелативен съд потвърди ареста на Янко Костов, разследван за наркоразпространение и изнудване, извършено в съучастие с Петър Борисов и остави без уважение жалбата му за изменение на процесуалната мярка за принуда. 41-годишният мъж, известен в наркосредите като Лудия, е с мярка за неотклонение "задържане под стража" от 31 юли тази година с определение на ВОС. 

Пресслужбата на съда припомня че Костов и Борисов са привлечени като обвиняеми по досъдебно производство за тежки престъпления. Двамата са били обект на наблюдение от органите на реда много преди полицейската акция по задържането им. Те се разследват затова, че в периода от 28 до 29 юли 2015 година, на Златните, при условията на продължавано престъпление, в съучастие, на публично място държали 5,03 гр марихуана, 1,96 гр кокаин. Янко, който предлагал на туристите наркотични вещества разпространил на посочените дати марихуана на полски и на италиански турист. Костов има повдигнато и обвинение за изнудване на жена, принудена със заплахи и насилие да му заплаща по 200 лева. И това престъпление е извършено в съучастие с Борисов.

Втората съдебна инстанция определи като законосъобразен първоначалния арест на Костов. Събраните гласни и писмени доказателства по категоричен начин обосновават предположението, че обвиняемият е автор на престъпленията, за които се разследва. Както наркоразпространението, така и изнудването са деяния, които законът наказва със затвор. Апелативният съд споделя и извода, че ако е на свобода Янко може да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Основанията за този извод се намират в богатото съдебно минало на обвиняемия. Въпреки наличието на реабилитация, Костов е осъждан 10 пъти, в това число и с ефективни присъди. Сегашните престъпни деяния са в изпитателния срок на условно предсрочно освобождаване от затвора през ноември миналата година, където обвиняемият е изтърпял наказание отново за наркоразпространение. Наличието на опасен рецидив е сериозен аргумент за потвърждаване на най-тежката мярка за процесуална принуда спрямо Янко Костов, разследван за наркоразпространение и изнудване, извършено в съучастие с другия обвиняем по това досъдебно производство Петър Борисов.Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.