Корабът-музей "Дръзки" отново отваря врати

Варна Лайф

31-07-2015, 09:52

Снимка:

varna.info.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Отворени са и две помещения, в които е онагледена обстановката от времето на активната експлоатация на кораба

Корабът-музей "Дръзки" отново отваря врати за посетители. Единственият в света запазен военен кораб от този клас, свидетел за първата голяма победа на Българските военноморски сили, претърпя ремонт. Ремонтните дейности се наложиха за заздравяване на опорите му и за предотвратяване на опасността от свличане. За целта бяха осигурени средства от бюджета на Националния военноисторически музей, чиито филиал е Военноморският музей.

Така торпедоносецът – герой от Балканската война, от 4 август отново ще посреща на борда си своите посетители. Отворени са и две помещения, в които е онагледена обстановката от времето на активната експлоатация на кораба и е представен фоторазказ за историята му. Посещението на кораба може да стане в редовното работно време на Военноморския музей от 10 до 18 ч. с предварително закупен билет от касата на музея.

Корабът "Дръзки" е построен след организирането на българския военен флот на Черно море в корабостроителния завод на френската компания "Шнайдер & Сие" в периода от 1904 г. до 1908 г., когато са изградени общо шест еднотипни торпедоносеца.През Балканската война (1912 – 1913) торпедоносците охраняват района на Варненския залив и крайбрежието. На 7 (20) ноември 1912 г. във флота постъпват сведения за движението на турски транспортни кораби.

Същата вечер капитан ІІ ранг Димитър Добрев повежда отряд от 4 торпедоносеца в боен поход. На 32 мили от Варна забелязват силует на голям неприятелски кораб – крайцера "Хамидие". В първите часове на 8 (21) ноември "Летящи", "Строги" и "Смели" атакуват крайцера. Последен от дистанция 100 м атакува "Дръзки" и торпилира целта, като нанася тежки повреди на турския крайцер.

 

По време на Първата световна война "Дръзки" и останалите торпедоносци изпълняват разузнавателни и охранителни задачи, поставят минни заграждения, превозват десантните части в Добруджа през есента на 1916 г. През Втората световна война извършват конвоиране и охрана на минните заграждения.Торпедоносецът "Дръзки" е открит като кораб-музей на 21 ноември 1957 г. в присъствието на командира му от Балканската война – капитан I ранг о.з. Георги Купов.