Местим парите за пенсия между частните фондове и НОИ многократно

Парите

31-07-2015, 07:58

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Младежите трябва да изберат частен фонд до 3 месеца след сключване на първия им трудов договор

Работещите ще могат да избират дали да се осигуряват за втора пенсия в частен фонд или изцяло в НОИ. Ако изберат втория вариант, ще могат да прехвърлят парите си от частния фонд в държавния Сребърен фонд. Решението може да се променя и хората отново да връщат парите си в частния фонд. Това следва от пенсионната реформа, която беше окончателно одобрена от парламента един час преди полунощ във вторник, след 6-часово заседание. Новите текстове засягат родените след 31 декември 1959 г. и влизат в сила след обнародването им в "Държавен вестник".

Възможността за многократно прехвърляне на средствата за пенсия между индивидуалните партиди в частните фондове и в държавния фонд обаче се прекратява най-късно 5 години преди пенсия. Дотогава хората ще трябва да изберат окончателно как да се осигуряват и дали искат да получават пенсия само от НОИ или от НОИ и частен фонд. С поправките управляващите промениха въведения от тях в края на 2014 г. режим, според който работещите имаха само веднъж право на избор.

Управляващите промениха и решението си за осигуряването на младежите, които започват първа работа. Според одобрените във вторник поправки, след като сключат първия си трудов договор, те ще имат 3 месеца да изберат частен фонд, в който да се осигуряват за втора пенсия. Ако пропуснат срока, ще бъдат разпределени служебно в някоя от деветте пенсионни компании на лотариен принцип.

За разлика от мнозинството работещи, тези от първа и втора категория труд (миньори, металурзи, машинисти), които се осигуряват за ранна пенсия в професионален фонд, имат право само веднъж на избор между частните фондове и НОИ. Решението им да си прехвърлят парите ще бъде окончателно и не може да се променя. Депутатите одобриха още от 2016 г. възрастта за пенсия за миньорите да се вдига с по 2 месеца на година за мъжете и с по 4 месеца на година за жените. Нарастването ще продължи, докато пенсионната възраст стигне 55 години. Със същата стъпка ще се повишава възрастта за работещите втора категория труд, докато стигне 60 години.

Парламентът промени и формулата, по която се изчисляват пенсиите. От 2019 г. кандидат-пенсионерите няма да имат право да избират три години преди 1997 г., през които са вземали най-висока заплата. Пенсията ще се изчислява само от стажа и осигурителния им доход след това. Според изчисленията на НОИ промяната ще е благоприятна за голяма част от хората и ще ускори отпускането на пенсии, но ще има и ощетени, които ще вземат по-малко пари.