Протестът във Варна: Скокът на тока убива бизнеса

Парите

29-07-2015, 11:52

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Протест за тока и във Варна

В митинга се включиха синдикални организации и работници от БМФ, Радиозавода, "Булярд", "Холдинг Варна"

Стотици служители на варненски предприятия се събраха днес на площад "Независимост" на протест срещу планираното увеличение на цената на тока, която ще бъде понесена най-тежко от бизнеса. В митинга се включиха синдикални организации и работници от БМФ, Радиозавода, "Булярд", "Холдинг Варна" и др.

Работодатели и синдикати са категорични, че 20 процентното увеличение на цената на електроенергията ще се отрази не само на едрия, но ще убие малкия и средния бизнес.

Според синдикатите под заплаха се поставя широк спектър консуматори на ел. енергия от индустрията и услугите, като най-засегнати ще се секторите на металургията, машиностроенето и химията. В същото време други решения за въвеждане на 5% вноска за производителите на ток на практика ще доведе до фалит на част от тях.

Браншовите организации очакват да видят необходимата финансова подкрепа от държавата за преодоляване на кризата в енергетиката. Според тях разликата между скъпия ток и пазарните нива може да бъде поета чрез създаване на специализиран механизъм и револвиращ заем, без това да води до влошаване на условията за производство както на индустрията, така и на енергийните предприятия.

Такъв подход, включващ и допълнителни източници на финансиране в енергийната система ще осигури възможност енергийните услуги в България да останат на приемливи цени в дългосрочен период.