Реформаторите изпързаляха над 570 000 българи за референдума

Новините

29-07-2015, 07:36

Снимка:

n/a

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На есен допитване само за електронен вот

Наесен заедно с местните избори на 25 октомври ще има референдум само по един въпрос - дали да се въведе дистанционно гласуване по електронен път. Депутатите бламираха президента Плевнелиев, като отхвърлиха другите два въпроса, предложени от него – за мажоритарен избор на част от депутатите и за задължително гласуване. Питането за дистанционно гласуване по електронен път получи подкрепата на 146 народни представители, 40 бяха срещу него и само 10 се въздържаха.

Предложението обаче част от депутатите да се избират мажоритарно бе отхвърлено с 89 гласа "за" - на ГЕРБ и АБВ, 85 "против" и 22-ма въздържали се. Истинска драма се разгоря при разглеждането на въпроса дали гласуването да е задължително. Първоначално то бе прието с подкрепата от 98 депутати, като 58 бяха "против" и 25 "въздържал се". След прегласуване, поискано от левицата, обаче то беше отхвърлено с 80 "за", 59 "против" и 25 "въздържал се".

Шареният вот на депутати от Реформаторския блок доведе до провалената подкрепа на въпроса за мажоритарното гласуване, заяви Цветан Цветанов, лидер на ПГ на ГЕРБ. Той обаче не коментира защо при фаталното прегласуване на втория въпрос от залата "изчезват" 20 депутати от ГЕРБ. Имам сведения, че в този момент пултовете за гласуване на някои колеги са отказали, коментира Данаил Кирилов, депутат от ГЕРБ. Нямаше решение на групата, гласувахме по съвест, каза депутатът от РБ Петър Славов.

Преди това народните представители отхвърлиха последователно всички предложения за корекции на въпросите на президента. Тон даде Цветан Цветанов, който заяви, че няма логика да се редактират текстове, зад които стоят подписите на над 570 000 души. Националното допитване не е инициатива на президента Плевнелиев, а на хората, които са подкрепили идеята за референдума, поясни лидерът на ПГ на ГЕРБ.

Може би по въпросите за референдума първо трябваше да се произнесе Конституционният съд, попита риторично соцдепутатът Янаки Стоилов. Колегата му Чавдар Георгиев бе по-категоричен: БСП е за пряка демокрация, но против така зададените въпроси. Реформаторът Петър Славов пък предложи по първия въпрос от референдума да се пита дали гражданите подкрепят мажоритарен избор, но чре разширяване на преференциалното гласуване. Тезата му подкрепи и Мартин Димитров, който добави "и без праг".

Лъчезар Никифоров от АБВ пък издигна идеята мажоритарният вот да се проведе "при пропорционално разпределение на мандатите". Чрез задължителния вот ще се избегнат т.нар. мъртви души, купуването на гласове и фалшифицирането на резултатите, заяви Димитър Байрактаров от ПФ. Мажоритарният избор обаче обслужвал само олигарсите, които единствени можели да си позволят финансиране на избори.

Като ще питате народа, защо не го попитахте иска ли да влиза в НАТО и ЕС, иска ли у нас да има военни бази на САЩ, изказа се и лидерът на "Атака" Волен Сидеров. "Тежко, но заслужено поражение за президента Плевнелиев. Той тръгна към втори мандат, но днес вече го загуби", коментира от трибуната на НС соцдепутатът Георги Божинов.