БАН се разграничи от изследването за Е-тата

Животът

28-07-2015, 08:24

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Оцветени сладоледи и торти объркват ДНК-то

Заключенията, че колбасите и сладоледите водят до мутации, са "лично мнение"

Българската академия на науките се разграничи от оповестените твърдения на своя колега доц. Георги Милошев, че Е-тата водят до мутации и онкологични заболявания. Това се казва в становище на Института по молекулярна биология "Акад. Румен Цанев" при БАН. Преди една седмица доц. Милошев от института представи изследване, според което наличието на опасни консерванти и оцветители в храните води до изменения на ДНК дори когато са в допустими норми. 

"Направените твърдения за ефектите върху човешкото здраве на изследваните от доц. Милошев хранителни добавки представляват негово лично мнение и не могат да се тълкуват или приемат като официална позиция на Института по молекулярна биология "Акад. Румен Цанев" към БАН", се казва в становището на учените.

Изследването обхваща влаганите в храните овкусители, оцветители и консерванти, които се обозначават с "Е" и съответен номер. Миналия вторник на специална пресконференция доц. Милошев, обяви, че тези добавки увреждат човешката ДНК и могат да предизвикат онкологично или друго заболяване, като концентрацията им би трябвало да е от 10 до 100 пъти по-ниска от сега разрешената. Според изнесените данни най-силен токсичен ефект за ДНК оказва натриевият нитрит (Е250) - консервант, който се използва в месата, рибите, консервите, във всички колбаси. Опасни са и оцветителите, които обагрят в зелено, червено, синьо и виолетово. Те се добавят в бонбони, пасти, сладоледи. Вчера доц. Милошев не беше открит за коментар.

От института заявяват, че "проведената пресконференция е лична инициатива на доц. Милошев, проведена без знанието на ръководството и учените от ИМБ, направената интерпретация на данните не е обсъждана на научен съвет и доц. Милошев не е оторизиран да изразява позиция от името на БАН". Оттам посочват, че за да се популяризират изследвания, касаещи социалнозначими проблеми, е нужен много по-сериозен анализ. Учените са уведомили за резултатите от проучването си няколко български министерства, агенции и комисии, както и Европейската комисия и Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA). От EFSA са отговорили, че проучването на лабораторията "има някои слабости и ограничения и научната публикация ще бъде предоставена на постоянната работна група по генотоксичност към научния съвет".