Сиеста за строители и чиновници заради жегата

Животът

27-07-2015, 08:05

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Джипита с нови часове за преглед

Сиеста за работници и чиновници дават фирми, държавни ведомства и общини заради жегата. Изместването на работното време в сутрешните часове на деня, когато е по-хладно, задължителна почивка по обед и ранния следобед са сред мерките за спасяване от адските горещини. Заради климатичните промени до тях прибягват все по-често и по-продължително българските работодатели, чиито хора се трудят под жаркото слънце. Най-често това са работниците на полето и строителите. При работа на открито шефът е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метеорологични условия, напомнят от Главна инспекция по труда. Много общини вече промениха работното време на служителите си заради топлото време. Със заповед на кмета Иван Иванов администрацията в Перник работи от 7 до 14 часа без обедна почивка. "Човек пред топлинен удар не е продуктивен. Затова съм намалил работното време", обясни мотивите си градоначалникът. Промененото работно време ще е до края на месеца. Службите, които извършват административни услуги, обаче ще дават дежурства. Пропуснатите часове в жегите ще бъдат наваксани през септември. Тогава общинарите ще работят до 17,30 ч, а обедната им почивка е с половин час по-кратка.

Нов график ще имат и служителите в Община Димитровград от 3 август. Причината са очакваните високи температури през месеца, съобщиха от общинската администрация. Тя ще работи от 7,30 часа до 17,00 часа без прекъсване.

Джипита с нови часове за преглед

Лични лекари се принудиха да променят работното си време заради горещините. Информацията потвърдиха пред "Стандарт" както джипита, така и пациенти. Докторите са разместили часовете за прегледи в адските жеги най-вече заради възрастните хора и бебетата. Пенсионерите и малките деца не трябва да ходят до лекарските кабинети в най-горещите часове на деня, между 12 и 16 часа. Затова джипита в много столични поликлиники са започнали да преглеждат пациенти по-рано сутрин. Хората с оплаквания посещават кабинетите им от 7 до 10 часа. Някои лекари са променили и следобедния си график. В горещините вместо между 14-16 часа, те преглеждат от 17 до 20 часа.

Осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд е основно задължение на работодателя, напомнят от Инспекцията по труда. От ноември м.г. е в сила специална наредба за минималните изисквания за микроклимата на работните места. В нея подробно се описват всички мерки, които трябва да предприемат фирмите, за да защитят живота и здравето на работещите.
Шапки, сенници и подходящо леко и светло работно облекло, което не допуска прегаряне на организма, са минималните предпазни средства, които трябва да осигури работодателят за работещите в летните горещини. Фирмата трябва да осигури и достатъчно количество питейна вода и други разхлаждащи течности.

"В жеги над 30 градуса сянката не е спасение, човек може да получи топлинен удар, дори да се е скрил под някое дърво", предупреждават лекари. Затова едно от изискванията към работодателите е да осигурят хладни помещения за почивка. Те трябва да имат и готовност за оказване на помощ в случай на инцидент - топлинен или слънчев удар.

В офисите и цеховете пък задължително трябва да има средства за охлаждане и осигуряване на свеж въздух. Допълнително могат да се осигурят подходящи тенти и щори. Оптималните и допустимите стойности на температурата, влажността и скоростта на движение на въздуха - трите компонента на микроклимата на работното място, се определят от български и европейски стандарти и зависят от естеството и натовареността на вида работа и периода на годината - дали е студен или топъл. При задължителната оценка на риска на работното място работодателите трябва да се ръководят от тези стандарти. Според БДС температурата на въздуха в постоянните работни места не трябва да е по-висока от 28 градуса за лека и среднотежка физическа работа и не по-висока от 26 градуса за тежка физическа работа. При определени условия се допуска температурата да достигне 31 градуса.

Не повече от 28 градуса в офиса

Оптималните и допустимите стойности на температурата, влажността и скоростта на движение на въздуха - трите компонента на микроклимата на работното място, се определят от български и европейски стандарти и зависят от естеството и натовареността на вида работа и периода на годината - дали е студен или топъл. При задължителната оценка на риска на работното място работодателите трябва да се ръководят от тези стандарти.
Според БДС температурата на въздуха в постоянните работни места не трябва да е по-висока от 28 градуса за лека и среднотежка физическа работа и не по-висока от 26 градуса за тежка физическа работа. При определени условия се допуска температурата да достигне 31 градуса.

Захлаждане чак след две седмици

Още две седмици ще ни мори жега над 30 градуса в цялата страна. Едва към 7-8 август синоптиците прогнозират леко захлаждане и температури до 27-30 градуса.

Вторник и сряда ще бъдат най-горещите дни за 2015 г. Тогава в Югозападна България термометрите на места ще ударят 40-41 градуса. В областите Пловдив, Хасково, Плевен, Русе в сряда живакът ще показва 39 градуса, а в София - 36. Дори и край морето се очакват жеги, защото в средата седмицата температурите там ще достигнат 31-32 градуса. "Плажуващите може да получат сериозни изгаряния на кожата дори ако стоят под чадъра", предупреди по Нова климатологът доц. д-р Георги Рачев.
Топлата вълна залива не само нашата страна, но и почти цяла Южна Европа. Август също ще бъде горещ, с незначителни количества валежи.

9 градуса разлика между климатика и парка

Един от спасителните изходи за летните горещини е климатикът. Той създава комфорт в домовете ни и на работното място. Но не трябва да забравяме, че този метод на охлаждане е нож с две остриета, предупреждават специалистите. Разликите в температурите навън и вътре се отразяват на нашето здраве. Лесно бихме настинали, ако климатикът вкъщи работи постоянно. През лятото вътрешна температура трябва да е между 7 и 9 градуса по-ниска от външната. Например, ако навън е 36 градуса, желателно е да настроим климатика на не по-малко от 27 градуса. По-голямата разлика може да доведе до температурен шок, от който човек може да припадне. Ако в офиса не можем да контролираме климатика, винаги трябва да носим някаква връхна дреха. Трябва да предпазваме ставите, гърба и кръста. Директното излагане срещу струята на климатика не е желателно.