Идните вторник и сряда – най-горещите дни в годината

Животът

26-07-2015, 15:55

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Възможно е температурите в Югозападна България да надскочат 40 градуса

Идните вторник и сряда ще бъдат най-горещите дни за 2015 г. Това каза в ефира на Нова телевизия климатологът доц. д-р Георги Рачев. Възможно е температурите в Югозападна България да надскочат 40 градуса. Цялата следващата седмица ще бъде с високи минимални и максимални температури, допълни климатологът.

"В понеделник, вторник и сряда вятърът през деня ще е ориентиран от сушата към морето, което може да доведе до сериозни изгаряния на кожата, дори ако плажуващите стоят под чадъра", каза още Рачев. Топлата вълна залива не само нашата страна, но и почти цяла Южна Европа.

Август също ще бъде топъл, с незначителни количества валежи. В периода 7-8 август температурите леко ще се понижат до 27-30 градуса. Доц. Рачев препоръча на възрастните хора да не излизат от вкъщи в най-топлите дни в часовете между 12 и 18 ч. Малките деца с тегло под 12 кг също не бива да напускат домовете си.

"Сянката не е спасение, защото в горещините може да получиш топлинен удар, дори да си скрил под някое дърво", поясни климатологът. И допълни, че пиенето на много вода, носенето на светли дрехи и избягването на физически натоварвания са задължителни в жегите.