Пътят за "Виница" - готов на 1 септември

Мисия Варна

24-07-2015, 14:49

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

213 пилота поддържат свличащото се шосе

15 септември е крайният срок за отваряне на пътя за "Виница", който през пролетта пропадна заради активно свлачище там. От фирмата изпълнител обаче обещават да приключат с укрепването още на 10 август, за да започне асфалтиране и пътят да бъде отворен още на 1 септември.

1,6 млн. лева е отделила община Варна от бюджета си за извънредния ремонт. В отсечката от 320 метра вече са поставени 213 пилота, които да държат ската. В момента пилотите се свързват с бетонна ламела, която е във във формата на канавка. Темпът на изливането й зависи от ежедневно постъпващите проби за якостта на бетона в пилотите.

Проблем създават собствениците на имоти край пътя, които са вдигнали огради, гаражи и цели фасади непосредствено до него. При посещението си днес на обекта министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, бе категорична, че голяма част от тези постройки са незаконни и възложи на общината да извърши незабавна проверка.

На 15 септември с отварянето на оперативна програма "Региони в растеж" община Варна ще внесе вече готовия проект за цялостна реконструкция на пътя до "Виница", както и на всички централни улици в квартала. "Веднага след получаване на европейското финансиране, общината има готовност да стартира ремонтните дейности", обяви кметът Иван Портних.

Община Варна е готова с проекти за близо 150 млн. лв по оперативната програма.

Засега морската столица е подписала договор с МРРБ за 86 млн. лв от тях, но според министър Павлова високата проектна активност на Варна ще позволи на града да получи допълнително финансиране над вече уговорената сума. Парите са за инфраструктурни обекти, за подобряване на градската среда, за саниране, в това число и на частни сгради, най-вече паметници на културата.

За парите ще могат да кандидатстват и обществени сгради, които не са собственост на общината, а също училища и детски градини.