Мамят с грамажа и цените в менютата по морето

Туризъм

24-07-2015, 14:00

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

25 заведения са затворени временно заради липса на категоризация

Заблуждаваща информация за цените и грамажите в менютата, липса на важни данни за отдавани под наем атракционни съоръжения по плажовете и дублиране на резервациите са сред най-честите нарушения, констатирани от Комисията за защита на потребителите (КЗП) този сезон. От контролния орган отчетоха, че от началото на сезона в откритите приемни по морето са постъпили над 50 жалби, а още толкова граждани са поискали да бъдат консултирани.

"Това, което се забелязва при нашите проверки като по-симптоматично, са опитите на някои търговци или да си спестяват съществена информация за предоставяни услуги на определени атракциони на морския бряг, или да не посочват грамажа в менютата в заведенията за хранене. Натъкнали сме се и на случаи, в които цените са посочени в евро, което също е заблуждаващо, а освен това е и нарушение на закона, съгласно който цените трябва да бъдат обявявани в левове", разясни председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Друго нарушение, което е констатирано в някои хотели, е неосигуряването на достатъчно добър достъп на хора с увреждания, тъй като не е спазено изискването на законодателството да има ниска чест на рецепцията с височина до 80 см., рампа и инвалидна количка.

25 са проверените увеселителни съоръжения и аквапаркове по Черноморието. Издадени са пет заповеди за временно спиране на отделни съоръжения поради липса на важна информация, свързана с експлоатацията им или установени технически проблеми. За всички констатирани нарушения се издават заповеди и се налагат санкции.

Поради липса на категоризация от началото на лятото временно са затворени 25 заведения. "Това е относително тежко нарушение, тъй като не се знае в заведение, което не е по никакъв начин подконтролно, какви са качеството и безопасността на предлаганите продукти и услуги", подчерта Маргаритов. Той добави, че за това нарушение се налага и санкция до 10 000 лв. Ако при последващи проверки се установи, че търговецът отново е отворил това заведение, въпреки че няма категоризация, глобата може да бъде до три пъти по-висока.