Манолова и Пенчев обещаха да работят за правата на хомосексуалистите

Новините

24-07-2015, 07:20

Снимка:

Bulgaria.utre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Двамата кандидати за омбудсман са единодушни, че не трябва да се събарят незаконни постройки

И двамата кандидати за обществен защитник на републиката - депутатът от БСП Мая Манолова и досегашният омбудсман Константин Пенчев - обещаха, че ако бъдат избрани за поста, ще работят по темата за правата на хомосексуалните. Това стана ясно по време на изслушването на кандидатите за омбудсман в парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека. Очаква се един от двамата да бъде избран за обществен защитник на републиката другата седмица.

Константин Пенчев призна, че номинацията му в последния момент го е изненадала и се притеснявал да не бъде употребен.Манолова пък беше представена от зам.-председателя на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов. Двамата кандидати имаха и други допирни точки във вижданията, които изложиха. Те бяха единодушни, че не трябва да се събарят незаконни постройки, ако семейства, който живеят в тях няма къде да се преместят. И двамата обещаха да се борят и с дискриминацията и престъпленията от омраза.

Те бяха на едно мнение и по друга тема - че институцията на омбудсмана трябва да се реформира и той да бъде натоварян с повече функции. "За едни съм омбудсман, за други съм боцман, за трети - просто Пенчев, но хората знаят какво е институцията, която представлявам и как може да им помогне", каза Пенчев. Манолова пък заяви, че защитата на слабите е нейна кауза още откакто е била дете и изреди каузи, които е защитавала през годините.

"Изминаха точно 10 години, откакто влязох в политиката. Равносметката на тези години в политиката ме накара да съм тук днес", обясни Манолова, като подчерта, че ако тя бъде избрана за омбудсман, няма да има значение в коя партия е била.

Тя заяви, че ако бъде избрана, смята да промени начина, по който функционира институцията. Според нея общественият защитник сам трябва да ходи при хората, а не да чака те да идват. Щяла максимално да се възползва от възможността да се самосезира, искала институцията да стане активна - щяла да направи постоянно действащи приемни на различни места в страната и в тях да назначи представители на институцията. "Ще ме виждате в ромските гета, на полето, в болниците, в парламента. Ако бъда избрана за омбудсман, не бързайте да се разделяте с мен", заяви Манолова.