Фирми наемат бежанци по каталог

Новините

24-07-2015, 07:11

Снимка:

24 часа

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За първите 5 месеца на годината 7348 чужденци са потърсили убежище в България

Работодателите ще могат да избират квалифицирани кадри от специален регистър на бежанците у нас. Това предвижда планът за действие към Националната стратегия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване. Експерти ще изготвят база данни с образованието и квалификацията на чужденците, потърсили убежище у нас. Чрез тази информационна система работодателите ще могат да търсят подходящи за тях кадри.

За първите 5 месеца на годината 7348 чужденци са потърсили убежище в България. На 2652 души им е бил предоставен бежански статут, което им позволява да работят у нас. По данни на Агенцията по заетостта обаче само 31 от бежанците са се включили в родния пазар на труда. Най-често чужденците са наемани като шивачи и продавачи.

Сред основните пречки за намиране на работа на бежанците е езиковата бариера. Затова от 2016 година се предвижда провеждането на 6-месечни курсове по български език за постоянно пребиваващите у нас чужденци. За децата уроците ще бъдат задължителни. След 3-месечно обучение хлапетата ще се явяват на изпит пред съответния регионален инспекторат по образование, който ще определя в кой клас да бъдат записвани.

Родителите ще преминават също през обучение, чиято цел е да ги запознае с българското законодателство и култура. Бежанците ще имат и лекции за политическото устройство, социалната система и обичаите в България.

Стратегията предвижда също така от 2016 година държавата да плаща свободният наем на бежанците, които напускат специализираните центрове и лагери. Парите за външни наеми ще се осигуряват от европейския фонд "Убежище, миграция и интеграция" и ще покриват разходите за наем до една година.

След като ЕС въведе квоти за разпределението на бежанците, стана ясно, че до края на годината България ще приеме още 500 имигранти. През май ЕК предложи страната ни да приюти 788 души.