190 депутати променят Темида

Новините

24-07-2015, 07:08

Снимка:

Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

След серия лидерски преговори ГЕРБ, РБ, ДПС, ПФ, БДЦ и АБВ се разбраха

Премиерът Бойко Борисов постигна най-трудния консенсус от 2007 година насам - успя да убеди 190 депутати от различните парламентарни групи да положат подписи под нов проект за конституционни промени. И спаси съдебната реформа от бламиране в пленарна зала. В четвъртък следобед Борисов обяви, че ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, АБВ и БДЦ са постигнали политическо съгласие.

"Благодаря на лидерите на всички политически партии, които присъстваха на срещата на председателския съвет и постигнаха съгласие за промени в конституцията. Съобразихме се с всички и с компромисите, които всеки искаше да направи, без да се отрази по никакъв начин на съдебната реформа, а точно обратното", заяви след края на преговорите Борисов. Само преди 5 дни Генерала се зарече в Кричим, че ще намери консенсус по трите основни промени в основния закон на държавата, и то с необходимите 180 гласа. Точно в средата на интензивните преговори обаче от Реформаторския блок обявиха твърд курс за гласуване на вече готовия проект с промени, които имат подкрепата само на 131 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и част от БДЦ. А в сряда вечерта ключови депутати от ГЕРБ дадоха да се разбере, че има и вариант "предсрочни парламентарни избори".

Политическите совалки продължиха до късно през нощта и бяха подновени малко след 8 ч сутринта в парламента. Лидерите на всички парламентарни партии се събраха отново на извънреден председателски съвет при Цецка Цачева в 8,30. А на него се реши да има ново заседание в този формат в 15,30 часа след края на пленарния ден. Междувременно совалките между ДПС и РБ продължиха на лидерско ниво. Хората на Меглена Кунева се събраха в тесен формат пред служебния вход на парламента. В парламента за разговор със своите пристигна и икономическият министър Божидар Лукарски, който е и председател на СДС. По това време из кулоарите мина информацията, че Борисов е казал на министрите си:

"Циркът ще приключи!". А след една от поредните срещи Радан Кънев заяви: "Ако компромис е невъзможен и осемпартиен парламент не е възможен". "С тези темпове вървим към предсрочни парламентарни избори", коментираха депутати от ГЕРБ. Последва нова среща между лидера на ДПС и Кънев. "За пореден път ДПС се оказва много важна част от стратегическото мнозинство в този парламента", обобщиха избраници. Междувременно юристите започнаха да правят примерен трети законопроект. Той обединява текстовете на внесения вече проект за промени на конституцията, който не събира подкрепа извън ГЕРБ, РБ, ПФ и БДЦ и консенсусния вариант от сряда, който обаче срещна отпор от страна на Радан Кънев и остана под конституционните 180 гласа. В третия вариант ВСС се разделя на две колегии - съдийска и прокурорска, залага се прекият избор на магистратите, засилва се ролята на Инспектората. Най-съществената промяна е в запазването на съотношението между професионалната и парламентарната квота при гласуването на съдии и прокурори за ВСС. При съдиите отново е 8:5, а не както бе във втория вариант - 8:6. А при прокурорите - 6:6, тъй като имаше опция там съотношението да е 6:5.

Малко след 13 часа стана ясно, че вторият извънреден председателски съвет се свиква от Цецка Цачева час по-рано - в 14,30 в сградата на парламента на площад "Княз Александър I". А на него ще присъства и премиерът Бойко Борисов. Разговорите между лидерите на парламентарните сили този път бяха кратки. А след тях бе обявено, че внесеният вече законопроект ще бъде отложен като точка от дневния ред на парламента днес. Вместо това в деловодството ще влезе т.нар. трети вариант, с близо 190 подписа на ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, АБВ, БДЦ, както и независими депутати. "За парламентарната група на ГЕРБ най-важното е, че се постигна този политически консенсус, който беше желан още от самото начало, когато започнахме да говорим за конституционни промени. Последните няколко дни действително имаше много динамични разговори между всички основни парламентарно представени партии в парламента, но преди всичко искам да благодаря на РБ и на ДПС, че успяха да намерят тези взаимни компромиси, които бяха представени и лансирани в публичното пространство от парламентарната група на ГЕРБ", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. И благодари на БДЦ, АБВ и Патриотите за подкрепата.