Хиляди фирми готвят нов протест заради скъпия ток

Новините

24-07-2015, 07:00

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Идната сряда предприятията пак ще спрат за час, очакват се и блокади на пътища

Работници и мениджъри от хиляди български предприятия ще спрат отново работа и се готвят да блокират пътища и магистрали. Това ще се случи идната сряда - 29 юли, от 11 до 12 часа. Причина за крайната мярка е намерението на енергийния регулатор да увеличи цената на тока за бизнеса. Вчера ситуацията в енергетиката е била обсъдена от четирите работодателски организации - АИКБ, БСК, БТТП и КРИБ.

Подобен протест бе проведен преди по-малко от месец. В него се включиха хиляди предприятия. Според бизнеса този протест не е постигнал желания резултат въпреки обещанията на правителството и на Народното събрание. Работодателите негодуват срещу т.нар. такса "задължение към обществото", която ще бъде увеличена с над 100%. Тя се плаща от фирмите на свободния пазар и отива за покриването на дефицитите в НЕК, свързани с изкупуването на скъп ток.

Само преди два дни шефът на КЕВР Иван Иванов определи като "невъзможно" размерът на таксата да запази старите си стойности. "Тя може би ще бъде намалена в някаква степен спрямо нивата, които бяха определени при параметрите, и законовата рамка, която съществуваше до края на юни", заяви Иванов. "Но в никакъв случай не можем да се върнем към предишните нива", допълни той.

"Тази седмица станахме свидетели на срамни сцени в българския парламент. Видяхме как определени депутати защитават интереси за нови инвестиции във ВЕИ от биомаса въпреки милиардните дефицити за преференциални производители и изпълнени ангажименти за ВЕИ до 2020 г.", посочват в писмото си работодателите. В сряда Народното събрание гласува поредните промени в Закона за енергетиката, а реформаторите предупредиха, че с част от тях се отваря широко вратата за присъединяване на нови ВЕИ - такива, които работят на биомаса с над 60% животинска тор.

Реформаторът Мартин Димитров изтъкна пред депутатите, че само в района на едно от ЕРП-тата има проекти за около 60 мегавата мощности, което ще струва на НЕК почти 190 млн. лв. за изкупуването на ток. "С предишните промени в Закона за енергията от възобновяеми източници не беше предвидено отпадането на преференциите за централи на биомаса, защото не е имало очаквания за такъв бум", обясни той. Неочакваният бум на фотоволтаици и вятърни централи между 2009 и 2012 г. е една от причините за сътресенията в енергетиката и поскъпването на тока.

В същото време работодателите се опасяват, че наредбата за компенсирането на по-големите консуматори заради скъпия ток ще се забави. Причината е, че дебатите по нея приключиха наскоро и тя тепърва ще трябва да мине през одобрението на Европейската комисия, макар че целта бе да влезе в сила още от 1 юли. Тя предвижда големите и средни индустрии да плащат по-малка добавка за зелен ток, която е част от таксата "задължения към обществото". При запазване на всички останали компоненти от нея обаче крайната цена ще остане непоносимо висока за бизнеса, смятат от АИКБ, БСК, БТТП и КРИБ. Те припомнят, че кабинетът "Борисов" бе поел серия ангажименти към индустриалците. Част от тях са свързани със запазване на цената на тока за бизнеса, приемането на пътна карта за реформа в енергетиката и др.

"Българският бизнес не може да поеме високия разход в цената на електроенергията като резултат от решението на КЕВР за увеличаване на добавките. Не искаме да спираме производства, да губим своята конкурентоспособност, която сме постигнали в резултат на огромни инвестиции и тежък труд", обобщават работодателите.