Плащаме най-високи екотакси за колите

Парите

23-07-2015, 06:55

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Къде отиват парите от таксите, се чуди зам.-председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия

В България се плащат най-високите екотакси в ЕС за рециклиране на стари автомобили, каза пред "Стандарт" Явор Божанков, зам.-председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия. В момента при регистрация на нов автомобил таксата е 146 лв., за кола до 5 г. е 200 лв., за автомобил от 5 до 10 г. тя е към 260 лв. А за кола над 10 г. таксата е 267 лв., какъвто е масовият случай у нас, обясни той. В чужбина има различни практики. Във Великобритания екотакси няма.

"Ако България събира най-големите екотакси в Европа, ние трябва да имаме най-доброто рециклиране в цяла Европа, но на практика ние въобще нямаме такова рециклиране, каквото има в Западна Европа. Естествено идва и въпросът къде са отишли тези такси", казва Явор Божанков. Пример за държава, която все пак има екотакси, е Холандия. Таксата там е между 40 и 50 евро.

С 5 на сто ще бъдат намалени екотаксите при закупуване на нови автомобили, а с 3 процента ще бъдат увеличени за превозните средства над 5 г., обяви наскоро министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Продуктовата такса за нови автомобили ще стане 138 лв., а в момента тя е 146 лв.