1 млн. лева глоби за сметопочистващите фирми

Мярката не помага, нов конкурс е решението, категоричен е кметът

На 1 милион лева възлизат санкциите, наложени от Община Варна на сметосъбиращите фирми в града. Това съобщи кметът Иван Портних в телевизионно интервю. Глобите, според него, са безпрецедентни - досега такива наказания не са налагани въпреки видимия проблем с боклуците в града.

Въпреки финансовите санкции, обаче, фирмите продължават да не изпълняват съвестно задълженията си, смята кметът. Причина за това, според него, е фактът, че 15-годишните им договори за почистване на отделните райони изтичат в следващите няколко месеца. "По тази причина те няма нито възможност, нито желание да инвестират в техника, нови съдове и усилия", каза Портних.

Община Варна е започнала работа по новите процедури за избор на сметопочистващи фирми за 5-те варненски района. За да не изпада градът в сегашната ситуация на неизметени и прашни улици и препълнени контейнери, новите договори ще са за максимум 5 години с възможност за по-бързо отстраняване на некоректния изпълнител.

Нови ще са и изискванията към кандидатите в конкурса. Те ще трябва да разполагат с нова техника, отговаряща на стандарт Евро 5. Фирмите ще трябва да подменят съдовете за смет в целия град, а също и да предложат схема за по-често събиране на боклука. Задължително в новите условия ще залегне и миенето на улиците. "Досега сметопочистващите фирми нямаха този ангажимент по договор и това ни връзва ръцете, въпреки че Общината заделя пари за тази дейност", обясни кметът.

"Убеден съм, че само след няколко месеца положението с чистотата на Варна ще е коренно различно", категоричен беше той.