Все по-често разпитват наши свидетели по дела онлайн

Новините

22-07-2015, 13:29

Снимка:

Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

6 видеоконферентни връзки са проведени във Варненския апелативен съд от началото на годината

6 видеоконферентни връзки за разпити на свидетели са проведени във Варненския апелативен съд от началото на тази година. Общо за периода след присъединяването ни към ЕС видеоконференциите са 15, уточняват от пресцентъра на институцията. Съгласно Конвенцията за взаимопомощ по наказателни въпроси между държавите членки и в съответствие с договора на ЕС, съдебни органи на друга държава могат да поискат провеждането на видеоконферентна връзка за разпит на лице, което е свидетел, обвиняем или вещо лице в наказателно производство и се намира на територията на Република България.

Само за тази година Варненският апелативен съд е удовлетворил молби за такава правна помощ и е осъществил видеоконферентни връзки с Италия, Норвегия, Испания, Румъния и Холандия. Като свидетели са били разпитани общо 11 български граждани. Разпитът се провежда в съответствие с българското законодателство и с разпоредбите на международните договори, по които Република България е страна. В рамките на тези съдебни заседания българският съд установява самоличността на всяко едно от лицата в присъствието на техните адвокати. Разпитът се води от съдия или съдия – следовател от съда в молещата държава.

Сънародниците ни са отговаряли на въпроси във връзка с разследване за кражби на автомобили чрез взлом и фалшифициране номерата на рамите на откраднати возила в Холандия, за контрабанда, митнически престъпления и злоупотреба със служебно положение в Румъния, за утежнена форма на сводничество, придружено с насилие и заплахи в Норвегия, за грабеж и блудство в Италия, както и за сключване на споразумение по дело за престъпление от общ характер в Испания. За всяка една видеоконференция се съставя протокол, който съдържа всички атрибути на протокол от съдебно заседание.