Нощ на художниците събира творци край морето

Варна Лайф

22-07-2015, 09:37

Снимка:

Сдружение "Дедал"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Карикатури, шаржове и хуморески ще представят реални хора като морски обитатели

Художници, музиканти и приятели на изобразителното изкуство отново се събират на творческа среща край брега на морето в поредната "Нощ на художниците". Петото издание на арт инициативата на сдружение "Дедал" е на 25 юли на Морска гара Варна. Темата е "Буквалната риба", а идеята – да се рисуват карикатури, шаржове, хуморески и портрети на реални хора, представени като морски обитатели.

Поредната творческа инициатива има за цел не само да отключи фантазията и въображението на художниците, но и да насочи вниманието на широката общественост към една доста сериозна екологична тема – драстичното намаляване на рибните ресурси в Черно море и тоталното изчезване от нашето крайбрежие на накои видове с икономическо значение за страната. Изчезне ли рибата и мрежите на рибарите остават празни. Това е крах за рибарските задруги по цялото Черноморие и за цели фамилии, чийто живот е пряко обвързан с морето и улова.

Акцията на художниците от сдружението отново е в подкрепа на рибарите от "Карантината", опазването на техния поминък, както и на уникалната урбанистика на рибарското селище, което вече е част от съществуващата "Зона култура". Рибарите от задругата ще се включат в нощта на художниците, ставайки модели за карикатурите, герои от шаржовете и хумореските, а защо не и художници на някои от творбите. За най-малките артисти, които правят първите си стъпки в рисуването, са подготвени шаблони на риби, в които децата ще могат да правят колажи от стари вестници. Организаторите са замислили готовите произведения да бъдат изложени още същата вечер на специално приготвено пано - аквариум.

Събитието има и дрескод. Всички участници ще получат на входа шапка от вестник, на която ще бъде изрисувана емблемата на събитието - стилизирана риба с моряшка фанелка. Освен артистите от школа "Дедал" в нощта на художниците ще се включат и 50 деца и младежи от Беларус, които в момента са на пленер в Кранево. Вечерта ще завърши с джем сешън – джаз, блус и фънк, с участието на Георги Великов, Кристияна Георгиева, Добромир Костадинов, Християн Христов – всички от школата по перкусии в "Дедал", гост музикантите Пламен Пеев (барабани), Иво Вълчев(бас) и Георги Харизанов(китара), обединени в групата Funkallero, която ще предложи фънк и джаз-рок, формациите Funkaround и Таратор, а също и свободни музиканти.