180 зад премиера за конституцията

Новините

22-07-2015, 07:09

Снимка:

standartnews.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Разчитам на БСП и БДЦ. Иначе план "В" - вдигам ръце и оправяйте се, каза Борисов

Проектът за промени на конституцията ще бъде изтеглен, а на негово място ще бъде внесен нов консенсусен вариант с трите основни стъбла, които анонсира преди ден премиерът Бойко Борисов. При това с подкрепата на 180 депутати от различни парламентарни групи. Това показаха експресните сондажи в парламента между отделните партии. "Ако съберем 180 подписа, процедурата по приемането на промените по конституцията се ускорява с няколко месеца. С извънредно заседание до 15 септември да имаме промяна на конституцията и това залегне в доклада на ЕК, ви гарантирам, че ще се отрази изключително благоприятно на държавата ни", заяви премиерът Бойко Борисов.

Около 21-23 август депутатите ще трябва да се съберат на извънредно заседание за гласуване на новия конституционен вариант. Целта е дебатите за конституционните промени да не влизат в предизборната риторика за местния вот. За извънредно заседание на парламента през август първи заговори лидерът на ДПС Лютви Местан. "Ако внесем новия проект едновременно с изтеглянето на този, който очевидно не събира конституционно мнозинство като подкрепа, по конституция има изискване за минимум месец отлежаване на този проект. Нека спазим този срок и на 21 или 23 август на извънредно заседание да го приемем", каза Местан пред bTV.

Час по-късно лидерът на ДПС разговаря в Народното събрание с премиера Бойко Борисов. Малко по-късно към тях се присъедини и председателят на ДСБ Радан Кънев, който обяви пред Борисов и Местан, че "след разговора има неизяснени въпроси". Кънев заяви, че "ако има 180 вносители, е добър вариант". Но не изключи възможността от Реформаторския блок да не се включат в подкрепата. "Не можем да позволим реформата да катастрофира", коментираха светкавично депутати от Блока. И повториха неофициално тезата на премиера Бойко Борисов, че влизането на България в Шенген се превръща в "евтин залог за местните избори" от страна на тъмносините.

"Няма как един представител на Реформаторския блок да представи позицията на шестте партньори в коалицията на проведения вече разговор с премиера", заяви в късния следобед Димитър Делчев от РБ и член на ДБГ. След твърдия отказ на ДСБ да застанат зад консенсусните конституционни промени вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева призова всички партии от Блока да "минат през своите партийни формати и да излязат с позиции, за да се вземе консолидирано решение от председателския съвет на РБ". "Не търсете конфликт, а легитимно решение на РБ по конституционните промени. ДБГ винаги е работило за консенсус", посочи Кунева.

През целия ден в Народното събрание партиите водиха разговори около консенсусните точки, които предлага премиерът Борисов - разделянето на Висшия съден съвет на две колегии - съдийска и прокурорска, мажоритарен избор на съдиите и прокурорите и засилване ролята на съдебния инспектор. "Имаме ден и половина до четвъртък, за да видим 180 подписа и намерим консенсус", заяви Борисов. "Искам да помоля всички лидери да си мерят приказките. Никак не ми е приятно да обикалям в парламента политическите партии и да търся консенсус!", каза по-рано през деня министър-председателят.

И предупреди: "Имам и план "В" - вдигам ръце и казвам - оправяйте се с докладите! Втвърдяването и конфронтацията между политическите партии ще бъде такова, че надали ще се съберат гласове за съдебна реформа в този парламент! Това са безпощадните факти. Разчитам на колегите от БСП, на колегите от БДЦ - ще се видя и с тях", каза още премиерът, преди да замине на еднодневно посещение в Бавария.