Издирили и унищожили всичкото месо от първата мъртва крава

Все още няма потвърждение, че двете животни са умрели от антракс

Цялото количество месо от заколената на 7 юли в Млада гвардия крава е намерено и унищожено. Това твърдят от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). Около 50 килограма от месото – под формата на наденици, са иззети от роми от Млада гвардия и от населени места в още три общини в региона – Белослав, Провадия и Варна. Останалата част от месото също е открита, конфиксувана и унищожена, заяви изпълняващият длъжността директор на ОДБХ д-р Даниел Денев. Според него няма възможност продукти от животното да са достигнали до търговската мрежа. Д-р Денев отказа повече подробности за иззетото месо с мотив, че дирекцията не е основната разследваща институция.

В същото време от полицията обясниха пред Varnautre.bg, че към този момент няма данни за престъпление и съответно не е започнато досъдебно производство, а служителите на реда играят само спомагателна роля за издирването на лицата, които са били в контакт с починалия от антракс мъж и хората, имащи връзка с разпространението и консумацията на месото.

"Тези, които проследяват пътя на заразата, са здравните служби, ние само им съдействаме, тъй като те нямат необходимия ресурс да открият свързаните със случая лица", обясни говорителят на полицията във Варна Ивана Милева. Тя уточни, че до този момент по случая с разпространението на антракс във Варна и областта няма задържани или разпитвани лица от полицията.

Все още не са излезли лабораторните проби от първото умряло животно, съответно и от второто, което вчера е заровено на територията на селото, а районът е третиран със съответните препарати. Междувременно пробите на контактните лица показаха, че не са заразени с антракс.

Не е ясно и какви мерки ще се предприемат, ако се окаже, че двете крави не са били заразени.

"Ще го мислим, след като излязат лабораторните резултати на животните и месото", коментира лаконично д-р Денев.