Дариха апаратура за недоносените бебета във Варна

Животът

21-07-2015, 17:21

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Повече от половината бебета се нуждаят от инхалации средно по четири пъти на ден

Фондация "Нашите недоносени деца" направи дарение на Неонатологичното отделение във Варненската АГ-болница "Проф.Д-р Димитър Стаматов" - пулсоксиметър (Pulse oximeter) и инхалатор.

Средствата за апаратурата са събрани по време на поредица от благотворителни кампании. Пулсоксиметърът показва количеството кислород в кръвта (Ph) чрез използването на инфрачервен светлинен сензор, който обикновено е прикрепен за крака или ръката на бебето. Уредът е много необходим, защото твърде голямото или твърде малкото количество кислород биха могли да причинят здравни проблеми в дългосрочен план.

Това е един от най-често използваните и необходими апарати, всяко едно недоносено дете трябва да бъде свързано с такъв, а в отделението бебетата средно са около петнадесет , често достигат и двадесет.

Повече от половината бебета се нуждаят от инхалации средно по четири пъти на ден. Затова, за безпроблемното им обгрижване са необходими повече на брой инхалатори.

"Голяма част от наличната апаратура в отделението е от дарения", коментира завеждащият отделението лекар - д-р Цветкова.

Неонатологичното отделение в АГ-Варна приема недоносени деца от цяла Североизточна България, голяма част от тях с екстремно ниско тегло.
Към момента отделението се нуждае от още пулсоксиметри, перфузори, инхалатори, кислородни палатки, термо-легла. Повечето от тези уреди се износват бързо и се налага да се подменят често, за да се гарантира надеждността им на работа .

От 2013 година до момента от Фондация "Нашите недоносени деца" на Неонатологичното отделение към АГ Варна са дарени общо три броя пулсови оксиметъра, една инфузионна помпа за вливане на лекарства и хранителни разтвори, известна още като перфузор, два инхалатора и осем кислородни палатки.

Средствата за закупуване на апаратурата са изцяло от дарения на физически и юридически лица, които се доверявата на Фондацията и показват своята съпричастност към недоносените бебета на България.