Тръгва дело за подкупите в службата по земеделие във Варна

Крими

20-07-2015, 16:03

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Рушветите са в размер 36 000 лева

Искане за промяна на мярката за неотклонение на Георги Герджиков, който е обвинен, че е помагал на служителките от ДФ "Земеделие" във Варна Йорданка Георгиева и Надя Манчева, за извършване на престъпления, ще разгледа съдът в четвъртък. 

Преди броени дни Софийска градска прокуратура, под надзора на специализираното звено "Антикорупция", внесе във Варненския Окръжен съд обвинителен акт срещу служителките от ДФ "Земеделие" и срещу Герджиков. Той е помагал за извършването на престъпленията на длъжностните лица, представяйки се за служител на ДФ "Земеделие". Тримата са обвинени, че са отправяли заплахи за докладване на нарушения, свързани с изгаряне на стърнищата от полски култури от страна на земеделските стопани. Заплашвали ги с цялостна проверка на място на обработваните площи, с което ще се намалят или спрат плащанията.

Според обвинителния акт престъпленията на тримата са извършени от началото на октомври 2014 г. до 18 ноември същата година, като пострадалите са десет земеделски производители. Предметът на престъплението е 36 300 лв. Този размер на подкупите се равнява на 106 минимални работни заплати за страната за 2014 г. и ги квалифицира като престъпление в големи размери.

В края на ноември, миналата година Герджиков е първоначално задържан под стража от ВОС. Варненският Апелативен съд потвърди ареста в началото на декември 2014 година. Искането за промяна мярката за неотклонение на Герджиков ще се разгледа от ВОС този четвъртък от 15 часа.