Задействат план за епидемия заради антракса във Варна и още три общини

Вчера е умряло още едно животно, за което има съмнение, че е заразено

План за епидемия на територията на четири общини във варненска област ще бъде задействан заради огнище на антракс в село Млада гвардия. Това стана ясно преди провеждането на заседание на Кризисния щаб в Областна администрация, предаде радио Фокус. Планът ще действа на в общините, за които се знае, че до тях е  стигнало месо от първото заразено животно. Това са Варна, Провадия, Ветрино и Девня.

Вчера е починало още едно животно в съседен двор на къщата в Млада гвардия, където е заклана заразената крава. Ако се докаже, че и второто животно е заразено с антракс, ще бъдат предприети спешни мерки. Ще се осигури парцел в райоа, в който то да бъде заровено, за да не се налага да се пренася заразения труп. Днес се очаква да започне ваксинация на около 600 животни в района срещу заболяването антракс.

Установени са всички контактни лица, както и тези, които са участвали в производство или консумация на заразеното с антракс месо във Варненско, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, който също участва в кризисния щаб.

На всички установени контактни лица са раздадени необходимите медикаменти. "Следи се тяхното състояние и тази сутрин нито един от тях нямаше оплаквания", каза зам.-министърът. Днес трява да излязат резултатите от всички тях. Дори и да има положителни проби, лицата вече са с назначена терапия, а лекарствата, които се дават за профилактика и лечение са еднакви, уточни министърът.

Установените контактни лица са 26, като 18 души са били в контакт или са консумирали заразеното месо, а петима са имали контакт с починалият от антракс 53-годишен мъж. Броят на контактните лица се променя, тъй като е имало екип на Спешна помощ, който е осигурявал транспортирането на пациента.