Пускането в отпуск вече само с писмена заповед

Животът

20-07-2015, 08:33

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Неползваните дни горят, ако няма писмена молба от работника за прехвърляне

Пускането в отпуск вече задължително трябва да става с писмена заповед от работодателя. Това предвиждат промени в наредбата за работното време, почивките и отпуските, подготвена от социалното министерство. До момента за ползване на отпуск не бе нужен писмен документ, а само подпис от началника върху молбата на работника.

Отказването на отпуски и отлагането им по искане на работодателя също вече ще е само в писмена форма.

Промените са поискани от Главната инспекция по труда, за да може да се контролира дали работодателите не експлоатират хората си. Досега предпазен механизъм бе графикът на отпуските, но с последните промени в Кодекса на труда той бе отменен.

Неизползваните през годината дни от отпуска ще горят, ако работникът не подаде писмено искане за прехвърлянето им, предвижда друга промяна в наредбата. Прехвърлянето на 10 дни досега ставаше автоматично. С новите правила обаче ще може да се прехвърлят и повече неизползвани дни.

Всяка година до 31 януари работодателят трябва писмено да уведоми работниците колко дни отпуск имат да ползват. Тази промяна бе обещана от вицепремиера Ивайло Калфин, за да остане 2-годишната давност на отпуските.

Давността, след чието изтичане отпуските ще горят, ще се удължава за работници, които не са си ползвали платения годишен отпуск, защото са били в дълъг болничен, майчински, отпуск за учене и пр. Тук 2-годишният срок ще започва да тече от края на годината, в която е приключил другият отпуск.

За да влязат в сила промените в наредбата, трябва да бъдат одобрени от Министерския съвет.