На Илинден стойте далеч от морето

Животът

20-07-2015, 07:44

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Днес честваме и деня Илинденско-Преображенското въстание

Илинден в България се нарича денят, в който се почита Свети пророк Илия. Той е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в единия Бог. Днешният ден е един от най-почитаните от българския народ празници. Във всяка църква се отслужва тържествена света литургия. Много православни храмове у нас носят името на пророка.Вярващите почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари. Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота.

Този празник в България носи и друг знак, не по-малко огнен - Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година. Това е една от най-пламенните и трагични истории в историята на страната ни по време на турското робство, тежка последица от решенията на Берлинския конгрес след Руско-турската освободителна война. По стар стил този ден е бил на 2 август, когато се е отбелязвал Илинден. Но независимо, че не е точната историческа дата денят на свети Илия е повод да сведем глава пред героизма и самопожертвователността на въстаниците, които, уви, споменаваме веднъж в годината.

на този ден времето се "обръща". Появява се мъртво вълнение и морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.