Строителството на стадион "Варна" започва през август

Договориха продажбата на 14 дка земя

Продажбата на част от общинските земи в Спортен комплекс "Варна" върви към финал. Дружеството е сключило предварителен договор за покупко продажба на 14 декара от близо 17-те, за чието търгуване Общинският съвет даде съгласие. Теренът край пътя за "Виница" е закупен от веригата "Кауфланд", която планира да построи хипермаркет в района. Парцелът е изтъргуван на "много добра цена", като се очаква договорените средства да бъдат преведени през август, научи Varnautre.bg.  Тогава трябва да започне и строителството на стадион "Варна". Точната сума нито една от страните в сделката не желае да коментира засега.

Вече е започнало и разчистването на закупения парцел, който попада на територията на старото футболно игрище. Съборена е и дървената борса, видя репортер на Varnautre.bg.

Очакванията са парите от сделката да покрият разходите за грубия строеж на стадиона, който възлиза на около 28 млн. лв., както заяви преди време изпълнителният директор на Спортен комплекс "Варна" Марин Митев.  Припомняме, че актуализираният проект за съоръжението предвижда то да бъде с капацитет за 22 000 зрители и да има 3-етажен подземен паркинг за 1500 коли.

За изграждането на стадиона и паркинга ще се използват около 80 от 154-те декара земя, които представляват апортната вноска на Община Варна в дружеството. 14 дка са отредени за зелени площи и трафопост, а останалите 60 дка са предвидени за развиване на бизнес. Именно част от тях са 17-те декара, одобрени за продажба. Останалите 43 дка от площите за бизнес няма да бъдат продавани, а върху тях ще бъдат изградени бизнес-център и търговски обекти, които да помагат при издръжката на бъдещото спортно съоръжение. За неговото управление вече е регистрирано и отделно дружество.