Режат гурбетчиите от детски надбавки

Парите

17-07-2015, 07:35

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Памперси вместо пари за малолетните майки

Гурбетчиите, които са извън страната повече от 6 месеца няма да получават детски надбавки. Това решиха депутатите, които вчера приеха окончателно Закона за семейните помощи за деца. На фона на промените проучване на фондация "Риск монитор", изготвено по поръчка на УНИЦЕФ, показва, че родителите на 200 000 деца се трудят в чужбина. Това означава, че
всяко четвърто българче се отглежда от баба или дядо.За да не спре държавата детски надбавки на тези семейства, гастарбайтерите трябва предоставят родителски права на свои близки и роднини.

"Много малка част от родителите, които работят зад граница, преотстъпват родителските си права на роднини", обясниха от социалното министерство. Промените в Закона за семейните помощи за деца предвиждат още непълнолетните майки да получават надбавки под формата на памперси и дрехи вместо пари на ръка. "Промените целят да акцентират върху отговорно родителство. Но подкрепа ще получи детето, защото то не може да избере в какво семейство да се роди и на каква възраст да бъдат неговите родители", обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров след обсъждането в пленарната зала. Промените предвиждат без детски надбавки да останат и родителите на невръстните майки. За сметка на това момичетата, които се върнат в класните стаи, ще получат финансов стимул - цялата сумата от спрените надбавки в края на учебната година.

Без детски надбавки ще остават и родителите, които не полагат грижи за децата си. Става дума за семейства, в които социалните установят, че децата са системно са недохранвани или оставяни без надзор. Парите ще се спират и на родители, чийто хлапета са настанени в услуги извън семейството, като досега тази санкция се налагаше само в случаите, в които децата са настанени в сиропиталище.

Освен насърчаване на отговорното родителство мерките целят намаляване на злоупотребите, в които родители използват надбавките не по предназначение. Според шефа на ресорната комисия в НС Хасан Адемов от ДПСобаче и с новия модел за помощи в натура няма гаранция, че ще бъдат пресечени опитите за злоупотреби. Оставала опцията памперсите и пюретата да бъдат продавани и парите пак да не се ползват по предназначение. "Затова трябва да има контрол", категоричен бе депутатът. По-строг контрол ще има за майките-студентки, на които държавата отпуска еднократна помощ от 2880 лв. Сега, за да получават тези пари, единственото условие е младите жени да са редовни студентки. Така много бременни жени се записваха във ВУЗ само за да вземат помощта и след това прекъсваха следването си. "Данните показват, че тези майки нараснаха от 1350 на 7300. Между 80% и 90% от тях не продължават обучението си", заяви още Лазаров.

Затова от следващата учебна година държавата ще отпуска тази помощ на два пъти. Половината от сумата майките студентки ще получат, когато се запишат в университет, а останалата част - след заверен следващ семестър. В случай че бъде установена злоупотреба с помощта, студентките ще трябва да върнат получените пари. Същото се отнася и за майките, които са получили еднократна помощ за раждане, но в последствие са изоставили детето си. В последните годините социалните са установили множество случаи на родилки получили помощта за раждане, и след това изоставя бебето си. Сумата, която получават, зависи от поредността на раждането – за първо 250 лв., за второ – 600 лв., за трето и всяко следващо – 200 лв.