Всяка килия във варненския затвор – с баня и тоалетна

Мисия Варна

15-07-2015, 18:17

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Държавата плаща 12 000 евро на затворник, осъдил я заради гавра

Целта е да се покрият европейските стандарти

Условията във варненския затвор да бъдат подобрени значително, си е поставило за цел ръководството му. Идеята е в основната сграда да се направи ремонт и да се извършат реконструкции, които ще позволят обособяване на санитарни възли към спалните помещения. Предложенията са представени на вниманието на Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" (ГДИН), откъдето са обявили обществена поръчка за изготвяне на инвестиционни проекти за три затвора – във Варна, Бургас и Сливен.

Избраните консултанти ще имат на разположение три месеца, за да представят инвестицонните предложения. Важна подробност е, че предвидените дейности трябва да се извършват, без да се засягат носещите конструкции на сградите. За да бъдат одобрени, кандидатите трябва да са изпълнили поне три услуги със сходен предмет за последните три години. ГДИН е предвидила общо 125 000 лв. за изготвянето на проектите, като проектантите на ремонта на варненския затвор ще получат 30 000 лв.

Целта е затворът да се приведе във вид, отговарящ на европейските изисквания, коментира директорът му Йордан Йорданов. Той допълни, че при проектирането на сградата не е било предвидено да има санитарни възли към спалните помещения. Понастоящем такива са изградени частично, стана ясно от думите на Йорданов.

Към момента няма яснота колко средства ще са необходими за ремонта. След изготвянето на проекта и количествено стойностна сметка, ще се търси и необходимото финансиране, като очакванията са средства да се отпуснат от бюджета на правосъдното министерство. Ще се проучват и възможностите за европейско финансиране. На ход е и обновяването на затворническото общежитие в Разделна, за което обаче са отпуснати средства от норвежки фонд. Към момента в затвора и двете общежития пребивават 571 затворници, като 396 от тях са в основната сграда.