"Чайка" даде краен срок за отмяна на ПУП-а

Общински съветници гласували "за" плана се наредиха сред протестиращите

Протестиращите срещу Плана за застрояване на "Чайка" дават краен срок за отмяната му. Те са набелязали датата - 22 юли, на която ще настояват Общинският съвет да оттегли своето решение за приемането на ПУП-а. Това стана ясно днес, по време на поредния протест, организиран от жителите на квартала. Малко над 100 души се събраха на демонстрацията, оборудвана с озвучителна техника. 

От тонколоните, освен популярни парчета, които да вдигат настроението на протестиращите, няколко пъти звуча и химна на "Чайка", чиято музика наскоро бе създадена от варненската банда "Blues Star". Жена от квартала пък раздаде на всички присъстващи листовки с текста на химна. 

На протеста днес срещу ПУП-а, приет от Общинския съвет без нито един глас "против" и само с един "въздаржал се" на съветника от Атака Станислав Темелков, изненадващо се появиха и няколко общински съветници гласували "за", но вероятно решили да яхнат предизборно вълната на недоволство. Особено цинично се стори на някои от протестиращите присъствието на съветника Петър Липчев. Самият той преди две години предизвика гнева на жителите на "Чайка", които настояваха негов блок, построен върху зелена площ в квартала да бъде съборен. За блока на Липчев вижте повече тук.

Един от организаторите - Йордан Биков, обясни присъствието на съветниците така: Те съжаляват за постъпката си (б.а. гласуването за плана) и сега постъпват мъжки, като застават до нас, за да изразят подкрепата си. "Глупости", извика в отговор на обясненията му жена от протестиращите.Биков уточни, че протестът не е политически, но всяко от присъстващите политически лица, можело да вземе думата. 

Жителите на "Чайка" ще правят демонстрация и утре. В 8:30 часа отново ще се съберат в квартала. От там ще направят шествие до общината. За около 9 часа е насрочена демонстрацията пред сградата на местната власт, където протестиращите ще искат от Общинския съвет да отмени решението си за приемането на ПУП-а.