Съветници искат да контролират обществените поръчки

Мисия Варна

14-07-2015, 17:21

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Сесията може да продължава до 19 часа

Комисия към Общинския съвет (ОбС) да контролира обществените поръчки, възлагани от Община Варна. За това настояват съветниците от групата "Граждански експертен център", които са депозирали официално предложение до председателя на местния парламент. Според тях комисията трябва да представлява постоянно действащ орган към ОбС, а обект на вниманието й да бъде документацията за поръчки на стойност над 200 хил. лв.

Освен това евентуалната нова постоянна комисия трябва да получава периодичен доклад за изпълнението на дейностите по избор на изпълнител и възлагане на съответната поръчка. С нея трябва да се съгласуват и решения за прекратяване на вече започнала процедура.

Така ще може да се осъществява независим контрол, е мнението на вносителите на предложението. Като основен довод те изтъкват констатирани нередности от одити и проверки на Сметната палата, от които можело да се направи извод, че въведеният предварителен и текущ контрол не е достатъчно надежден.

Допустимото време за провеждане на заседание на Общинския съвет да бъде удължено с един час, предлагат пък съветниците от ГЕРБ Тодор Балабанов и Станислав Иванов. Съгласно правилника за работа на ОбС сесията се провежда от 9 до 17 часа, като работното време може да бъде удължено с един час. За целта трябва да се направи заявка най-късно един час преди 17 часа. Балабанов и Иванов предлагат съветниците да могат да заседват до 19 часа, като заявка се направи най-късно до 16 часа. Така ще се избегне ангажиране на зала "Пленарна" за повече от един ден и ще се икономиса от времето на общинските съветници, аргументират се вносителите.