Морски дракони тровят туристи по плажовете

Животът

14-07-2015, 09:16

Снимка:

в-к "Монитор"

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Убождането от този вид дребна риба, която често бъркат с попчето, е много болезнено

Расте броят на жертвите, преминали през варненската токсикология от началото на лятото, след като са били убодени от отровния шип на морски дракон. Това съобщи шефката на клиниката по токсикология към Военноморска болница – Варна, доц. д-р Снежа Златева, според която досега има 7-8 случая. Тя посочи, че убождането от този вид дребна риба, която често бъркат с попчето, е много болезнено. То може да доведе до голямо усложняване на състоянието на пациентите.

“Ако не се вземат необходимите мерки, е възможно човек да не може да свие ръката си близо година след инцидента”, твърди доц. Златева. Според нея, през летния период, през клиниката по токсикология във Варна преминават средно по 30-40 души, които са имали контакт с морски дракон. Най-активните месеци са от май до октомври. Експертът подчерта още, че е задължително пострадалите да потърсят медицинска помощ, за да не се влоши състоянието им.
Морският дракон има 2 шипа - на гърба и на опашката и при допир, инжектира с убождане отровата си. Тя причинява тежки локални реакции, като има пациенти, които се оплакват от стягане в гърдите, гадене, мускулна слабост и други, показва дългогодишната практика на токсиколозите. Отровата действа дори, когато опасната риба е уловена и вече мъртва се съхранява във фризера. Единствено топлинната обработка унищожава отровните токсини, които биха навредили на човека.