75% от българите искат промяна на местните избори

Новините

14-07-2015, 07:43

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Почти непроменени остават нагласите на избирателите спрямо основните политически сили

Три месеца преди кметските избори изследване на "Галъп интернешънъл" показва, че 75 на сто от българските граждани настояват за пълна или частична промяна в управлението на общините, в които живеят. Сондажът е за периода 26 юни - 2 юли и е независим от външно финансиране. 41% от анкетираните желаят цялостна промяна в местната власт, а 34% биха се примирили с известна промяна. Едва 11 на сто са доволни от статуквото. Според социолозите настоящото положение не се нрави най-вече на привържениците на опозиционните партии, особено на БСП. Въпреки тези резултати за момента само 41% заявяват, че със сигурност ще пуснат бюлетина на предстоящия вот, а 17% казват, че "по-скоро" биха гласували.

Почти непроменени остават нагласите на избирателите спрямо основните политически сили. При евентуални парламентарни избори сега първенството отново ще държи ГЕРБ с 23.7%, следвана от БСП с 15.2%. Въпреки наличието на известна ерозия във вота за партията на Бойко Борисов дистанцията между нея и червените се запазва на около 500 хил. гласа в полза на ГЕРБ. ДПС стабилно държи третото място със 7-8% подкрепа. Реформаторският блок отбелязва ръст от малко повече от един процент в сравнение с юли - от 3.4 на 4.7%, а Патриотичният фронт се държи на 4%. Шансове да прескочат бариерата за влизане в парламента имат още "Атака" и АБВ, като социолозите оценяват по-високо възможностите на националистите.

Традиционно негативни остават очакванията на българите за непосредственото им бъдеще. Около 40% от анкетираните предвиждат влошаване на състоянието на икономиката на страната, а 30% очакват да остане същото. На подобрение се надяват 15 на сто. Половината смятат, че собственото им материално положение няма да се промени, а влошаване прогнозират около 30%.