Страсбург ни глоби за ченгета биячи

Патрул ги закопчал и смазал от бой, макар че отървали момичета от изнасилване

Полицаи биячи вече докарват солени глоби на България в Страсбург. Четирима униформени от Първо РПУ в София миналата седмица разбуниха България, след като клипче на скандалния арест на Веселина Китова и Александър Грошанов бе показан в "Господари на ефира". Димитър Тръпчев, Василен Иванов, Борислав Кютински и Ник Николаев слагат белезници на младата двойка след бой, ритници и ругатни. Биячите бяха отстранени от работа, а прокуратурата ги разследване. Възмутен, премиерът Бойко Борисов призна, че се срамува от бабаитите с пагони и ги нарече "по-лоши от разбойници". Уви, четиримата биячи от Първо РПУ не са нито първите, нито последните полицаи, които превишават правата си и се гаврят при арест. А някои жертви вече са се преборили за обезщетения от съда в Страсбург.

Страсбург осъди България да плати 12 000 евро на двама млади мъже, бити от полицаи. Решението на Европейския съд за правата на човека е от 9 май 2015 г. 27-годишният Пламен Петков и 30-годишният Петър Пърнаров ще получат по 6000 евро обезщетение, става ясно от решението, което все още не е преведено на български. Държавата дължи още 2000 евро разноски по делото.

Екшънът с Пламен и Петър става в нощта на 3 срещу 4 юли 2009 г., пише блогът "Права на човека". Тръгвайки си от бар и прибирайки се през Борисовата градина, те виждат как четирима младежи дърпат две девойки. 27-годишният Пламен се опитва да ги защити, ударен е по главата, блъснат на земята и ритан от нападателите. Петър успява да ги прогони с дървен прът. В този момент наблизо минава полицейски патрул с двама униформени. Пламен, който е наранен и кърви в главата, обяснява какво се е случило и подканва полицаите да открият нападателите и да ги задържат. Единият от униформените го нагрубява с думите: "Кои сте вие, че да ни казвате какво да правим! Елате бързо тук!". Младежите питат каква е причината за подобно отношение и искат двамата служители на реда да се легитимират. Двамата униформени повалят младежите на земята, поставят им белезници и започват да им нанасят удари. Пристигналите с още три служебни коли 12 полицаи

наблюдават побоя, който продължава около 15 минути

След това младежите са отведени в близкия полицейски участък с белезници. В 2,20 ч сутринта Петков и Пърнаров са задържани заради грубо нарушаване на обществения ред. В 15 ч са изправени пред прокурор, който им повдига обвинение в извършването на хулиганство, тъй като са обиждали двамата полицаи, отказали са да изпълнят заповедта им да легнат на земята и са ударили единия униформен с дърво в гърба. С прокурорско постановление от същия ден е разпоредено да бъдат задържани под стража, докато бъдат изправени пред съдия. На 7 юли, преди да изтекат 72 ч от задържането им, прокурорът променя мярката на парична гаранция и разпорежда освобождаването им. Петков и Пърнаров се жалят срещу задържането под стража. С решение от 13.11.2009 г. Софийският градски съд (СГС) установява незаконността на постановлението, тъй като задържането им не е било мотивирано и оправдано. На 22.12.2009 г. първоначалното обвинение срещу жалбоподателите е променено в друго - за обида на полицай от Петков и за нанасяне на удари по тялото и гърба и обиди от Пърнаров. С влязла в сила присъда от 24 юли 2010 г.

двамата са оправдани по повдигнатите им обвинения

След освобождаването им от полицейското управление те са освидетелствани от съдебен медик. Той установява множество наранявания. На 22 юли 2009 г. двамата депозират жалба в прокуратурата, образувано е досъдебно производство. Нито един полицай не е разпитан. Наблюдаващият прокурор преценява обаче, че са налице данни за набедяване от страна на жалбоподателите. В крайна сметка, Софийският районен съд ги оправдава, а присъдата му е оставена в сила от Състав на СГС. Младежите завеждат дела по Закона за отговорността на държавата и общините заради незаконния им арест и незаконното наказателно преследване срещу тях. Обръщат се и към съда в Страсбург и на 19 май т.г. той отсъжда в тяхна полза.

От джоба си ще платим и за друг брутален арест. Преди броени дни БГ съдът реши, че МВР дължи 25 000 лв. обезщетение на младеж, бит от полицаи от скандално известното Първо РПУ в София. Имената на униформените са Димитър Глухарски и Христо Велчев. Преди 4 г. след концерт в НДК двамата спрели компютърния специалист от БНТ Радослав Божинов на ул. "Фритьоф Нансен".

Изглеждал им съмнителен, защото бил с дълга коса

По думите на Божинов, униформените не погледнали личната му карта, а го задърпали към патрулката. При опит да се отскубне, младият мъж бил съборен и закопчан с белезници, а после - бит жестоко и задържан за 24 ч. Глухарски и Велчев твърдят, че момчето си счупило носа и се насинило при падане на асфалта. Престоял в ареста денонощие. Пуснали го със счупен нос, откъртени зъби и рани по гърба и лицето. Радослав лежал 4 дни в болница. Наложило да оперират и носа му. След като го изписали, се оказало, че са му повдигнати и куп обвинения. След намесата на адвокат се разминал само с неизпълнение на полицейско разпореждане.

Справка в интернет показва, че името на полицай Димитър Глухарски се появява и в друга жалба - на Георги Петков. Той се оплаква, че на 12.01.2010 г. в София на автобусна спирка срещу стадион "Българска армия" бил задържан от четирима полицаи. Те го закарали в подразделение на Първо РПУ-район "Средец", където го били. След половин час получил

болки в дробовете, бъбреците и главата

гадене и повръщане. Закаран бил в МВР болница, където бил прегледан и върнат в управлението. След като бил освободен, се прибрал в Благоевград, където "получил същите симптоми" и бил приет на лечение в болницата. Сред полицаите, които са били свидетели, е и името на Глухарски. Те твърдят, че не са употребили насилие. Двама лекари от Благоевград пък бяха арестувани по обвинение, че са издали епикриза с невярно съдържание.

Близнаци: Заплашиха, че кръвта ни ще е по стените

"Ето, виждаш ли тези стени какви са кървави. Искаш ли и твоята кръв да остане тук". Зловещата заплаха е на полицай към единия от двамата братя близнаци от монтанското село Якимово, задържани заради кражба на жици, която не били направили. Двете момчета разказаха за случая в предаването "Комбина" по Нова телевизия. "Дойдоха и ни закараха чак в Раднево в участъка. И единият полицай започна да ни рита по кокалчетата", обясни едното момче. Брат му допълни, че е получил перфорация на стомаха и разранена слезка, заедно с много синини след съпроводения със здрав бой разпит в районното. Според близнаците униформените обискирали и дома им в селото, без да представят какъвто и да е документ.