Реконструират главния водопровод за два месеца

Мисия Варна

11-07-2015, 13:11

Снимка:

Varnautre.bg/ архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

С 3 милиона спасяват спешно главния водопровод на Варна (видео)

Състоянието на захранващия южната част на Варна водопровод е трагично

Планираната реконструкция на главния водопровод на Варна, който минава под канала море-езеро в района на Аспарухов мост и покрай жп линията, трябва да бъде реализирана за два месеца. Това става ясно от обявлението за обществена поръчка, с която общинската администрация търси изпълнител на строително монтажните дейности. Кандидатите трябва да имат поне едно изпълнено еднакво или сходно строителство през последните пет години.
Проектът предвижда изпълнение на хоризонтален сондаж за полагане на два броя успоредни обсадни тръби всяка с дължина 134 метра под ул. "Девня" и жп линиите. В тръбите ще се положи водопровод. Ще се изградят и две бетонови шахти (входна и изходна), в които ще се монтират спирателни кранове.

Предвидена е и връзка със съществуващия водопровод чрез изграждане на нов с дължина 20 м. За реконтрукцията са предвидени 2,5 млн. лв. без ДДС, които са осигурени от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Оферти за участие в конкурса ще се събират до 30 юли, а на 31 ще бъдат отворени предложенията.
Състоянието на водопровода, който захранва кварталите "Аспарухово", "Галата", село Звездица и всички околни селищни образувания, е трагично. Още през април, по време на посещение във Варна регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че се налага спешна намеса, за да не се скъса водопроводът и цялата южна част на града да остане без вода. Тогава Павлова обяви, че регионалното министерство ще отпусне на общината 3 млн. лв. от бюджета си за капиталови разходи.