Варненски ученици ръководят дела в Окръжния съд

Мисия Варна

10-07-2015, 14:20

Снимка:

ВОС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Проектът обхваща около 200 варненски ученици на възраст между 16 и 18 години

Само за 2 месеца във Варненския Окръжен съд се проведоха четири симулирани съдебни процеси по проектът на Областния съвет на Българския Червен кръст "Ранни срещи с правото". Целта на проекта е ранна превенция срещу престъпността чрез повишаване информираността на младите хора за структурата, функциите и значението на съдебната власт в България. Проектът обхваща около 200 варненски ученици на възраст между 16 и 18 години.

И по време на лятната ученическа ваканция в Окръжен съд Варна продължават симулираните процеси, под ръководството на съдия. Всеки един от учениците има своята роля в съдебната зала – на съдия, съдебен заседател, прокурор, подсъдим, защитник, вещо лице, свидетел. Така, под формата на съдебна симулация, тийнейджърите от първо лице разбират значението на правата и задълженията си като активни членове на обществото, както и отговорността на магистратите, за решаването на човешки съдби.

Сценарият на симулирания съдебен процес е дело на съдията от Окръжния съд- Варна Росица Тончева. В основата му стоят реални събития от съдебните дела. Накратко, ученик на 15 години, доброволец в подпомагането на хора в неравностойно положение, не е приет от съучениците си. Детето е подложено на системно унижение и публично е осмяно заради доброволческата си дейност. Така ученикът намира бърз път към наркотиците. Впоследствие е замесен в разпространение на наркотични вещества и убийство на свой приятел.

Симулираният съдебен процес, макар и с различни участници, всеки път завършва с произнасяне на присъда. Учениците се подготвят предварително за всеки един детайл от съдебното производство: разпит на обвиняемия, призоваване на свидетели и вещи лица. Запознавайки се с този реален казус и последиците от грешните решения на свой връстник, те разбират колко лесно може да тръгнат по лош път.

Благодарение на проекта младите хора имат възможност да обсъдят с магистрат особеностите на правораздаването, наказателните мерки и борбата с престъпността. Въпросите, свързани с рисковете от употребата на наркотици и попадането в лоша среда, също са дискутирани на срещите в Окръжния съд - Варна. Благодарение на обединените усилия на институциите се цели да се намалят рисковете за млади хора от зависимости към психоактивни вещества. Повишената правна култура и информираност са доказано оръжие в борбата срещу детската престъпност и за превенция срещу наркотиците.

Инициативата е финансирана от общината, а партньори са Окръжния съд - Варна и ОД на МВР. Проектът ще продължи наесен.