Масови проверки на сергии и бараки започна Общината

Мисия Варна

10-07-2015, 13:14

Снимка:

Варнаутре.бг

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Колеги, внимавайте: вместо констативни протоколи, пишат директно актове, предупреждават се търговци

Масови проверки за спазване на Наредбата за преместваемите обекти е започнала Община Варна, алармират търговци. Безпрецедентно вместо само да предупреждават собствениците на сергии и заведения в какво са прегришили, този път контрольорите директно раздавали наказания. "Колеги, внимавайте: вместо констативни протоколи, пишат директно актове", предупреждават се ползватели на тротоарно право в социалните мрежи.

Освен дежурните изисквания към преместваемия обект - да е чисто в и около него, да не пречи на коли и пешеходци, да не поврежда подземната инфраструктура... сега инспекторите стриктно търсели и нарушения на нововъведените правила за цветовете на тенти, чадъри и навеси в центъра.

Според общинската наредба преместваемите обекти трябва да отговарят на нормите за безопасност; да се поддържат в добро състояние, включително и да се поддържа чистота в прилещата им територия; да не нарушават условията за обитание; да не затрудняват достъпността и проходимостта на градската среда; да не застрашават безопасността на движение по улицата, да не препятстват нормалното ползване на съседни сгради, преместваеми обекти, рекламно-информационни съоръжения и монументално-декоративни елементи.

Освен това чадъри, сенници, навеси, тенти и други, разположени на територията на Централна градска част, заключена между бул. "Мария Луиза", бул. "Цар Освободител", бул. "Приморски" и ул. "Александър Дякович" следва да са задължително в цветовата гама по гаталога на Pantone с номера: wite, cool gray 1U, cool gray 2U. Устройствата могат да съдържат рекламни надписи без ограничение в цветовата гама, които да са разположени на не повече от 10% от площта на съответното устройство.

Проверка на varnautre.bg показа, че преместваемите обекти в централната част са съсредоточени на бул. "Сливница". Почти всички всички тенти и чадъри са наистина в бяло и сиво, с изключение на издържано в черно заведение пред ФК. Доста по-шарено е при сергиите, макар някои наистина да са се постарали да са в норма: