"Гардиън": Две българки достойни за шеф на ООН

Новините

10-07-2015, 07:19

Снимка:

ЕК

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В кампанията за жена за генерален секретар на ООН вече се появиха няколко имена на изтъкнати дами от всички региони на света

Две българки оглавяват списъка за генерален секретар на ЮНЕСКО, съобщава "Гардиън". Това са икономистът Ирина Бокова и еврокомисарят Кристалина Георгиева. Вестникът посочва, че при засилващата се тенденция за избиране на дами на ръководни политически постове в света не може да се говори за недостиг на жени кандидатки и за най-високия и най-престижен международен пост. В същия дух се изказва и Джийн Красно, професор от университета в Йейл и експерт по въпросите на ООН. В кампанията за жена за генерален секретар на ООН вече се появиха няколко имена на изтъкнати дами от всички региони на света, включително и от Източна Европа, която е следващият регион, на който вероятно ще се падне ред, ако се спази ротацията при избора на генерален секретар.

Междувременно френският президент Франсоа Оланд на 17 юли ще връчи най-големия френски орден - Почетния легион, на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, съобщи в. "Фигаро". "Това е ясен сигнал и подкрепа от страна на Франция на кандидатурата на Бокова за поста генерален секретар на ООН. Във френското външно министерство смятат, че бившият министър на външните работи на България е най-добре класиран, за да замести Бан Ки Мун начело на световната организация в края на 2016 г"., пише френското издание, което определя Бокова като "франкофонски дипломат и франкофил". През май Ирина Бокова бе единствената, която придружаваше Бан Ки Мун по време на срещата му с Путин. През септември се очаква тя да получи известната еврейска награда за мир "Симон Визенттал".