Спестяваме над 20 млн. лева с полски ремонт на изтребителите ни

Новините

09-07-2015, 16:32

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Русия предлага цена от около 3 млн. лв. на двигател

Около 20 милиона лева ще бъдат спестени на хазната, ако нуждаещите се от ремонт съветски изтребители МИГ-29 бъдат поправени в Полша. Това съобщи военният министър Николай Ненчев във Варна. Двигателите на девет МИГ-а са за ремонт, като поляците предлагат цена с около 1,2 млн. лева по-ниска в сравнение с руснаците. Цената, предлагана от последните е около 3 млн. лв. на двигател. Самолетите са с по два двигателя, което означава, че руската оферта ще оскъпи с над 20 млн. лева ремонтите. Българската армия разполага с общо 19 МИГ-а, като 9 от тях са за ремонт. 

Най-късно до началото на следващия месец ще бъдат финализирани преговорите с полската страна. "Вероятно ще вземем под наем два или четири отремонтирани двигателя от нея, които ще бъдат използвани в рамките на една-две години, докато бъде възложен ремонтът на останалите самолети", обясни министърът на отбраната.

Полша е предложила и разсрочено плащане. За ремонта на МИГ-овете би могъл да се ползва и кредит, обясни още Ненчев. Той уточни, че в договора, който Полша предлага, е посочено, че поправката на самолетите ще бъде извършвана на цени, на каквито страната ремонтира собствените си машини.