Преди първо четене - токът поскъпва с по-малко

Парите

09-07-2015, 08:18

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Електроенергийен системен оператор и доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про също ще плащат такса задължение към обществото

Планираното поскъпване на тока за бизнеса и бита от 1 август може да бъде по-малко заради поправки в Закона за енергетиката. Това съобщи пред журналисти вчера председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. По думите му, ведомството ще работи денонощно, за да може да коригира първоначалните си прогнози. КЕВР предвиждаше цената на тока за бизнеса да скочи с 13 до 20 на сто, а за бита - с 2%.

Междувременно депутати от ГЕРБ публикуваха предложения за поправки в Закона за енергетиката, с които се създава Фонд "Сигурност на електроенергийната система". С парите в него ще се покрива дефицита в НЕК.
Фондът ще се пълни от такса "задължения към обществото", която плащат бита и бизнеса, от приходите от продажбата на емисии парникови газове, дарения. Средства ще влизат и от нова такса за всички производители на ток - 5% върху приходите им от продажби.

Освен това държавната Електроенергийен системен оператор и доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про също ще плащат такса задължение към обществото. КЕВР ще определя индивидуална цена на всеки ВЕИ производител, както и количество ток, което ще се изкупува на преференциална цена. Токът извън квотата ще се плаща на много по-ниска цена.