25 заведения по морето затворени заради липса на категоризация

Туризъм

08-07-2015, 15:19

Снимка:

@pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

В приемните по Черноморието са постъпили няколко десетки жалби, които касаят предимно дублиране на резервации в места за настаняване

25 заведения по морето затвори временно Комисията за защита на потребителите. Причината е, че туристическите обекти не са били категоризирани. Това съобщи председателят на институцията Димитър Маргаритов в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air. Той посочи, че в резултат на извършените от началото на юни над 1300 проверки в туристическите обекти са констатирани около 130 нарушения.

Освен липсата на категоризация, други установени нарушения са свързани най-вече с това, че не се предлага пълният набор услуги, които би трябвало да съответстват на дадената категория. Туристическите обекти се проверяват за наличие на категоризация и за съответствие на предоставяните в тях услуги на дадената им категория.

Маргаритов посочи, че един от акцентите при проверките на туристическите обекти е свързан с осигуряването на безпрепятствен достъп на хората с увреждания до туристическия продукт. Инспекторите вече са констатирали от началото на сезона няколко случая на такова несъответствие, но не може да се твърди, че това нарушение е масова практика.

В рамките на кампанията Лято`2015 инспекторите на КЗП извършват и масирани проверки в заведенията с нощен режим на работа. Вземат се проби от предлаганите в тях спиртни напитки. Към момента са излезли резултатите от половината от взетите проби и те сочат, че не е налице несъответствие.

В приемните за КЗП по Черноморието до момента са постъпили няколко десетки жалби, които касаят предимно дублиране на резервации в места за настаняване, а в заведенията - различни хитрини, които търговците прилагат в менютата с предлагания асортимент от храни и напитки. Маргаритов посочи, че се наблюдава и желание за консултации от страна на потребителите, без непременно това да е свързано със засягане на техните права.