Социални работници ще протестират заради ниски заплати

Парите

08-07-2015, 10:29

Снимка:

Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Искат 20% увеличение на възнагражденията си

Варненските социални работници ще подкрепят национален протест и ще изразят символично недоволството си от ниските заплати и лошите условия на труд. През утрешния ден те ще носят лентички с надпис "Аз протестирам", но ще извършват задълженията си и ще обслужват гражданите.

От структурата на КНСБ в морската столица посочват, че заплатата в сектора е замразена на 646 лв. от 2012 г., а след удръжките пада драстично. Работната среда се описва като мизерна – без елементарни условия за труд и хигиена. "Затрупани сме и изпълняваме несвойствени задачи", жалват се социалните работници. Те отбелязват, че работят с рисков контингент, в това число ромско население и психично болни хора.

Според работещите в Дирекция "Социално подпомагане" и подразделенията й срещу тях често се проявяват ярост и агресия, създаващи риск за живота им.
Социалните работници настояват за увеличение на заплатите им с 20% още сега, което би им осигурило нормален и достоен живот.

В Синдиката на работещите в социалното подпомагане във Варна членуват 72 души, но според браншовата организация зад протеста застават и други работници.