Плащат по "Гражданска отговорност" и ако шофьорът колабира

Животът

08-07-2015, 07:10

Снимка:

Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Забранено е да се отказва обезщетение заради болест, за която застрахователят не е попитал изрично и писменo

Покритието на застраховката "Гражданска отговорност" се разширява. По нея вече ще се изплащат обезщетения на трети лица, ако те са пострадали заради инфаркт на шофьора или друго влошаване на здравословното му състояние в момента на движение. Това предвижда изцяло нов проект на Кодекс за застраховането. Документът е пуснат за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Застрахователят ще изплаща обезщетение, ако някой пострада на пътя и заради отваряне на вратите на колата при движение. В този случай липсва вина на водача, но е справедливо увредените лица да получат обезщетение, както е в други държави от ЕС, мотивират се вносителите.

Всеки, сключил "Гражданска отговорност" ще пътува до страните от ЕС, Сърбия, Турция и Русия, без да бъде каран допълнително да плаща за "зелена карта". Това се отнася и за държавите, членуващи в системата "Зелена карта"- Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Израел, Черна гора и др.

"При повреда на имущество възстановителната стойност е стойността на ново оборудване от същия и вид и качество, пише още в проекта. Това според експертите означава, че при катастрофа повредената част на колата трябва да се плати от застрахователя като нова, а не по цената на конкретната износена част на автомобила. Предлага се също застрахователят да може да поръчва отстраняване на щетите само на външен сервиз, който има застраховка "Гражданска отговорност" и тя покрива отговорността му за вреди, причинени от него. В момента имало много жалби на клиенти за некачествени ремонти от сервизи, "назначени" от застрахователя.

Новост в кодекса са и текстовете за параметрите на застрахователния риск. На застрахователя вече се забранява да отказва обезщетение при застраховки "Живот" и "Заболяване", ако установи съществен здравословен проблем на клиента, но самият застраховател писмено не е попитал за него при сключването на договора.

При несъстоятелност на застраховател Гаранционният фонд ще изплаща вземанията на едно лице до 196 000 лв., независимо колко е броят им и за каква сума са.

За да се избегнат рискове за държавния бюджет обаче, не се дава възможност на Гаранционния фонд да използва държавна подкрепа. Рискът в него трябва да се управлява чрез пазарни техники като сключване на презастрахователен договор например.