"Бриз 2015" нямало връзка с щатската бойна техника у нас

Новините

07-07-2015, 17:23

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

30 бойни и спомагателни кораби ще участват в "Бриз 2015"

Българските Военноморски сили получиха добра оценка от участниците в учението

Военноморското учение "Бриз 2015" няма нищо общо с разполагането на американска бойна техника в България. То е планирано и се провежда съобразно плановете на Военноморските сили. Това заяви комодор Мален Чубенков, който ръководи корабното оперативно съединение по време на учението. Той посочи, че всички кораби, които участват в "Бриз", са тук за определен период съгласно нормите за престой в Черно море не повече от 21 дни и ще напуснат териториалните води на страната след края на учението.

Комодор Чубенков опроверга и слухове, че някои от плавателните съдове ще останат тук и могат да бъдат ползвани от ВМС. Бойният ни флот получи добра оценка от командирите на двете постоянни групи кораби на НАТО и от капитаните на участващите кораби.

"Изключително приятно сме впечатлени от работата на българските Военноморски сили във всяко едно отношение", заяви от своя страна контраадмирал Алберто Корея, командир на Първа постоянна група кораби на НАТО. Наясно сме с целите и задачите на ВМС на България. Те са в унисон с тези на Алианса", допълни той.

Учението, в което участват над 30 бойни кораба и 1700 военни, ще продължи до 12 юли. За първи път се включват военни плавателни съдове на Португалия и Холандия. Основната цел е повишаване на оперативната съвместимост на участниците, както и да се подобри подготовката им.

Междувременно командирът на турската подводница "Йълдърай" кап. II ранг Мустафа Темур отрече да е имало риск от инцидент с нея по време на учението, както съобщи по-рано днес морски сайт. Подводницата е била твърде близо до лодки, но не е възниквал инцидент, обясни кап. Темур.